Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Ben Guterson, Chloe Bristol (ill.): Winterhuis Hotel 1

door Henk van Viegen

10+ - Elizabeth Somers is een intelligente, 11-jarige veellezer. Vrienden heeft ze eigenlijk niet, ze zit altijd met haar neus in de boeken, de bibliotheek is haar lievelingsruimte. Geld voor boeken is er ook niet, want de zure oom en tante bij wie ze woont (haar ouders zijn verongelukt toen ze vier jaar was), zijn vrij arm. Het is dus best raar dat ze in de kerstvakantie een dure reis mag maken naar het peperdure Winterhuis Hotel. Drie weken maar liefst mag ze er blijven.  
 
Lang hoeven we niet te wachten op de eerste tekenen van onheil. In de bus zit een in het zwart gekleed eng echtpaar, dat haar lijkt te kennen. De man en de vrouw hebben ook nog eens een enorme kist bij zich, gevuld met boeken, alhoewel ze  eerder op een doodskist lijkt. Ook zij stappen uit bij het hotel, dat, geheel volgens de wetten van het genre, de eindhalte is van de bus.  
 
De rest van het verhaal voltrekt zich eveneens via aloude regels. Het hotel is groot met veel ontspanningsruimtes, een snoepfabriekje, een enorme bibliotheek met verschillende verdiepingen, met bovenin een vrij duistere, enge zolderachtige ruimte. Ook de kamer die nooit open gaat, ontbreekt niet, evenals het slimme vriendje (Freddy) met wie Elizabeth een familiegeheim zal ontrafelen en een dreiging zal afwenden. Dankzij soms geraffineerde vooruitwijzingen wordt de lezer erop voorbereid dat Elizabeth de gezinswarmte zal gaan vinden waarop ze al jaren gehoopt heeft. Hier stuiten we uiteindelijk op het cliché van het teruggevonden familielid.
 
De auteur heeft goed gekeken naar andere fantasyverhalen  die spelen in een afgezonderde, kasteelachtige ruimte. Verder moet er een code gekraakt en wordt het kwaad, in de persoon van Gracella, de tweelingzuster van hoteleigenaar Norbridge, door het goede verslagen. Veel draait om een verloren gewaand boek. En passant jat Guterson wat elementen uit Roald Dahls werk, zoals de verongelukte ouders, misschien ook de snoepjesfabricage. Maar hij vond vooral inspiratie in Matilda: het veellezertje, bibliotheekfan, opvoeders die a-cultureel zijn (en tv-verslaafd), een meisje dat met haar ogen voorwerpen kan laten bewegen, het verlangen naar en vinden van een warm gezin.

Dit alles zegt niets over de aantrekkelijkheid van dit vlot geschreven boek voor 10+’ers, immers, een verhaal bestaat juist ook dankzij herkenbare motieven. Maar het is een beetje onzin om op het achterplat Tonke Dragt reclame te laten maken met de zin ‘Echt anders - heel bijzonder en origineel’. Die originele elementen ontbreken overigens niet helemaal. Elizabeth en Freddy vinden elkaar bij voorbeeld in hun liefde voor puzzels, codes, anagrammen en woordladders. Met een woordladder opent elk hoofdstuk. De mooiste is uiteraard die van Fred naar Lies, hun verkorte voornamen: Fred-Fret-Pret-Peet-Pees-Lees-Lies. Elizabeth is wat codes kraken en woordladders betreft, de beste van de twee.  
 
Het boek heeft een fraai stofomslag, met uitgesneden doorkijkjes naar het voorplat. Het is het werk van de Nederlandse vormgeefster Caren Limpens. Over de aantrekkelijkheid van Chloe Bristols illustraties valt te twisten. De ruimtes worden soms wel fraai weergeven, zonder dat de illustratrice zich veel aantrekt van de tekst overigens. De personages zijn echter een en al stijvigheid, de enige die spannend wordt getekend, is Gracella, die er dynamisch en best aantrekkelijk uitziet, maar helemaal niet ‘stokoud’ zoals de tekst zegt.

November van dit jaar verschijnt het vervolg op dit debuut: Geheimen van Winterhuis Hotel (The Secrets of Winterhouse). Ik verwacht dat in dat boek de duistere kant van Elizabeth wat meer aandacht gaat krijgen. Op een paar plaatsten in dit eerste deel wordt die al aangestipt, als een aantrekkelijke mogelijkheid.

Ben Guterson: Winterhuis Hotel, Leopold, Amsterdam 2018, 319 p. ISBN 9789025876074. Vertaling van Winterhouse door Imme Dros. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri