Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Imme Dros, Harrie Geelen (ill.): Van liefde en verlangen

door Jen de Groeve

12+ - ‘over
een meisje dan niet klein wil zijn
een moeder die niet alleen wil zijn
een oma die niet oud wil zijn
een jager die niet schiet
een wolf die tegen water praat’                                                             
Zo gaat de inleidende passage van het eerste verhaal uit deze bundel verhalen Van liefde en verlangen, ‘De wolf die tegen water praatte’. Er zitten een paar elementen in die doen denken aan een bekend sprookje: een wolf en een jager, een oma en een opgroeiend meisje… ‘Roodkapje’, jawel, maar hoe zit het met die ‘moeder die niet alleen wil zijn’? En praat Roodkapjes wolf tegen water? Verhalen zijn veranderlijk, zegt Imme Dros in de verantwoording achterin het boek:
 
‘Sprookjes, mythen, fabels en volksvertellingen zijn eeuwenoud en hebben meestal niet een vast vorm. Van plaats tot plaats en van dag tot dag kan van hetzelfde verhaal een nieuw verhaal worden gevormd. Zoals landschappen, steden, mensen, dieren en dingen veranderen, veranderen verhalen.’
 
Neem nu dit eerste verhaal over het meisje en de wolf. Het ontstond wellicht in de eerste eeuw na Christus in het Midden-Oosten. Van de meer dan zestig versies die ervan circuleerden, kennen wij vooral die van Perrault en Grimm. Imme Dros baseerde de versie in dit boek op de theatervoorstelling ‘Roodhapje’, een toneelbewerking van het verhaal De wolf die tegen water praatte dat ze in 1991 schreef. Als je Dros’ oorspronkelijke bewerking uit 1991 vergelijkt met de versie die in Van liefde en verlangen opgenomen is, valt meteen op hoe sterk het verhaal onder invloed van de toneelbewerking geëvolueerd is.  
 
Niet alleen brengen de taal van vandaag en de levensechte dialogen een sterke dynamiek mee, Dros legt ook een aantal accenten – zoals de rol van ‘de jager’ in een hedendaagse gezinscontext met de man die van huis is en de vrouw die dus wat extra aandacht wenst, de opgroeiende dochter voor de spiegel met moeders lipstick en hakkenschoenen aan… -- en brengt zo de magie van het sprookje samen met een moderne leefsfeer. Met grappige toevoegingen of wendingen in het verhaalverloop zorgt ze voor een creatieve spanning tussen het klassieke verhaal en haar bewerking. De rol die Dros bijvoorbeeld de op goud beluste koning uit ‘Repelsteeltje’ toebedeelt, zorgt zowel voor een interessante karakterisering als voor heerlijke humor. Geestig en appellerend is ook de namenlitanie die opgedreund wordt wanneer gezocht wordt naar de naam van het aardmannetje dat het koningskind opeist:  
 
‘Na Jansen, Smit, Visser en Bakker werden de namen vreemder en vreemder.
 
Biegel? Hazelhoff? Beckman? Bos?
Bomans? Tellegen? Geelen? Dros?
Heijmans? Oomen? Noort? Schaap? Schell?
 
Hou op, zo heet een rechtgeaarde aardman niet. Wat denken jullie wel?
 
Törnqvist? Heesen? Lindelauf? Laan?
Dubbelboer? Dumon Tak? Oldenhave? Kuyper
Van Gestel? De Jonge? Posthuma? Kraan?
…’
 
En zo gaat het nog een hele tijd verder.
 
De tien verhalen, mythen en sprookjes die in deze bundel zijn opgenomen, zijn alle bewerkingen van scenario’s en libretti die Dros eerder schreef voor theater en opera.
 
Harrie Geelen illustreerde de bundel royaal en met veel vuur. Je krijgt een indrukwekkend staal van zijn gevarieerde palet te zien: contrastrijke schilderijen, laag over laag in snelle, ruwe halen, pointillistische prenten in zwart-wit en kleur, ingetogen zowel als uitbundige schilderijen. De uiteenlopende stijlen en sferen harmoniëren wonderwel en verlenen een bijzondere intensiteit aan deze bundel. De coverillustratie is een prachtig staal van zijn kunnen. De prent komt uit de bewerking van een van Euripides’ tragedies (‘Alkestis’), ‘De koning en de dood’. De prent wordt gekenmerkt door een opvallende dubbelheid: de dynamiek binnen het strakke kader, de suggestie van afstand en nabijheid, leven, liefde en dood. Het is een krachtige iconische prent in het voorts bijzonder sober geïllustreerde verhaal waarin de dood het moet afleggen tegen de liefde.
 
Dros en Geelen hebben met Van liefde en verlangen opnieuw sprankelend nieuw werk gepuurd uit oude en veelal bekende verhalen.
 
Imme Dros, Harrie Geelen: Van liefde en verlangen, Querido, Amsterdam 2018, 249 p. : ill. ISBN 9789021414829. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri