Misdaad

BOEKEN NR. 2, JANUARI 2019

Camilla Grebe: Dagboek van mijn verdwijning

door Karen Vandyck

Malin Brundin werkt nog maar pas bij de Zweedse politie wanneer ze voor een nieuwe zaak tijdelijk naar haar heimat Ormberg wordt overgeplaatst. Ze vertrekt met lichte tegenzin. Ormberg telt amper een paar honderd inwoners en is na de sluiting van een houtzagerij en een fabriek in armoede en werkloosheid beland. Tijdens een uitstapje acht jaar geleden, met haar toenmalige liefje, Kenny, had Brundin in het bos een skelet van een jong meisje ontdekt. De misdaad werd nooit opgelost en de zaak werd geklasseerd als een cold case.
 
Nu is Ormberg opnieuw het toneel van een mysterieuze zaak. Profielschetser Hanne Lagerlind wordt tijdens een koude nacht onderkoeld en verward aangetroffen in hetzelfde bos waar toentertijd het skelet werd gevonden. Hanne weet niet meer wat ze in het bos deed en waar inspecteur Peter Lindgren is. Beiden werkten aan de zaak van acht jaar geleden en waren duidelijk iets op het spoor, maar door Hannes haperende geheugen tasten Malin Brundin en haar gelegenheidscollega’s in het duister.

De Zweedse Camilla Grebe debuteerde met De minnares als solo-auteur nadat ze samen met haar zus Åsa Träff vier boeken rond psychologe Siri Bergman schreef. Dagboek van mijn verdwijning is haar tweede boek en werd verkozen tot beste Zweedse thriller van 2017. Net als in haar debuut zijn Peter Lindgren en Hanne Lagerlind van de partij. Met Malin Brundin is er een nieuw hoofdpersonage gelanceerd, een ambitieuze carrièrevrouw. Brundin is goed uitgewerkt en haar haat-liefdeverhouding met Ormberg is tastbaar.

Grebe snijdt in Dagboek van haar verdwijning ook het vluchtelingenthema aan. In de verlaten fabriek van Ormberg is een opvangcentrum ingericht waar honderd vluchtelingen verblijven. Dit valt niet in goede aarde bij de grotendeels werkloze inwoners, die zich in de kou gezet voelen door de overheid en zich niet meer veilig voelen in hun eigen dorp. Ook Brundin vindt het asielcentrum geen goed idee en doorheen het boek laat ze meermaals haar rechts getinte mening horen. Maar een grote wending aan het einde van
het boek laat zien dat het niet allemaal zo zwart-wit is. Helaas voelt deze plotlijn een beetje geforceerd aan.

Het thema transgenders is beter in het verhaal verwerkt. De veertienjarige Jake Olssen zag Hanne Lagerlind lopen in het bos, maar hij was gekleed in een gouden glitterjurk van zijn overleden moeder. Jake durft zijn omgeving en zijn aan alcohol verslaafde vader niet vertellen dat hij liever een meisje zou zijn. Jake vindt het dagboek van Hanne. Zij lijdt aan jongdementie en gebruikt het boekje om zich personen en gebeurtenissen te herinneren. Het dagboek bevat belangrijke aanwijzingen voor het onderzoek, maar Jake durft het niet aan de politie te geven uit vrees om uit de kast te moeten komen als transgender.

Dagboek van mijn verdwijning is een boeiend en spannend verhaal met enkele interessante personages. Doordat het verhaal afwisselend wordt verteld door Malin, Jake en Hanne krijg je telkens nieuwe elementen aangereikt, waardoor de hele puzzel uiteindelijk gelegd kan worden. Dat levert een goed geconstrueerde intrige op en een aangenaam leesbaar boek.

Camilla Grebe: Dagboek van mijn verdwijning, Cargo, Amsterdam 2018, 429p. ISBN 9789403133201. Vertaling van Husdjuret door Ydelet Westra. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri