Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2019

Wally De Doncker: Ik mis me. Boek bij de film Nous Trois

door Jan Van Coillie

9+ - Ik mis me is het resultaat van een heel project, waar je achteraan in het boek meer over te weten komt. Het hoort bij de kortfilm Nous Trois, geïnspireerd door een verhaal van Wally De Doncker. Hij schreef de tekst in 2001 voor een prentenboek met illustraties van Gerda Dendooven, iets wat vreemd genoeg nergens in dit boek vermeld wordt. In 2005 maakte Anne-Lore Baeckeland op basis van die tekst al een korte dansfilm Zus zonder zus. De tekst vormde echter ook het begin voor een veel ambitieuzer plan, dat 15 jaar duurde. Baeckeland begeleidde drie meisjes tussen hun derde en achttiende jaar in hun zoektocht in de dans, die parallel liep met hun zoektocht naar volwassenheid. Die tocht wordt achteraan in het boek ‘een ode aan het opgroeiende kind’ genoemd. De zoektocht werd verfilmd door Jonas Baeckeland, oprichter van het Gentse productiehuis Blauwhuis, dat de snijpunten tussen film en theater aftast. De film kun je bekijken met je smartphone via een QR-code vooraan in het boek of met een link en paswoord op je computer. Dat loont zonder meer de moeite: beelden als die van de jonge vrouw op een rotskust of het zoekende meisje met de rode blinddoek beklijven.
 
Uit de film werden een aantal foto’s gelicht die in een dialoog met De Donckers poëtisch-filosofische tekst worden geplaatst. De combinatie fascineert, maar vraagt wel enige ervaring om te interpreteren. Dat maakt het boek vooral geschikt om samen te lezen met kinderen vanaf zo’n jaar of zeven. Zeker in groep kan het zorgen voor boeiende gesprekken.  
 
Tekst en beeld beginnen met een meisje dat in een spiegel kijkt. Het beeld in de spiegel is donker en blauwe kleuren primeren, wat de kijker meteen in de juiste sfeer brengt. Ook verder in het boek laten de foto’s door een weldoordacht kleurgebruik, perspectief en kadrering veel aan de verbeelding over, een verbeelding die ook door de summiere tekst wordt geprikkeld, vanaf de eerste pagina:  
 
‘Ik ben,
want ik zie mezelf’
 
Het is het begin van een filosofische zoektocht naar zichzelf vanuit de vraag hoe (anders) de wereld zou zijn als je er niet was. Welke impact zou dat hebben op je moeder, broer, thuis, knuffelbeer, vriendin? Het centrale woord dat telkens herhaald wordt is ‘missen’. Zouden ze je missen? Het is maar een van de vele vragen die worden opgeroepen. Vragen die tegelijk met woorden als ‘misschien’, ‘zou’ en ‘of toch’ zorgen voor twijfels en relativering die extra aan het denken zetten.  
 
De kernbevinding lijkt onvermijdelijk, maar vraagt om reacties:  
 
‘Als ik er niet was, dan was iedereen
die ik ken
anders.’
 
Ook alles was dan anders. In combinatie met de slotzin wordt die bevinding een echte springplank om in het diepe van jezelf te duiken: ‘ik kan niet leven zonder me!’ De foto van het meisje als een bevroren beeld in een vernielde kamer tegen de achtergrond van een gebroken ruit is indrukwekkend.  
 
Wally De Doncker: Ik mis me. Boek bij de film Nous Trois. Naar een verhaal van Wally De Doncker. Davidsfonds/Infodok, Leuven 2019, 42 p. : ill. ISBN 9789059089648. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri