Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2019

Idan Ben-Barak & Julian Frost (ill.), Linnea Rundgren (fot.): Niet aan dit boek likken*. *Het zit onder de vieze beestjes

door Henk van Viegen

4+ Het wordt meteen, op het voorplat, duidelijk waarom je niet aan dit boek moet likken. Een van de hoofdpersoontjes, schimmel Sjaak, deelt mee dat het onder de vieze beestjes zit. Die boodschap wordt er op allerlei manieren ingehamerd in dit speelse en geestige, interactieve non-fictieboek, dat toch een avontuur is.  
 
Het vertelt je aardig wat over verschillende microscopisch kleine wezentjes die op onze spullen zitten en in onze mond, in onze darmen en op onze huid wonen. Ze hebben geen ogen of mond, maar voor het verhaal krijgen ze die nu even wel. Microbe Miek, gevangen in een prachtig, paginagroot (ze is zo klein als het driemiljoenste deel van een potloodstip) portret, is onze gids. Miek woont namelijk in het boek dat we aan het lezen zijn. Enorm sterk uitvergroot zit ze op een van de vezels waaruit de bladzijde blijkt te bestaan. Ze verveelt zich, en dus mag ze op avontuur.  
 
Via onze vinger, die we op een stip moeten leggen, brengen we Miek naar onze mond, waar we Cari ontmoeten. Samen nemen we ze mee naar ons T-shirt, dat er van heel dichtbij uitziet als een stelletje bladstengels (zie ook de schutbladen). Met schimmel Sjaak duiken we in onze navel, waar Herbert en z’n vriendjes zich te goed doen aan dode huid. Aangezien de vier nieuwe vrienden terugkeren naar het boek, is het niet verstandig aan het boek te likken. Hoewel, op het achterplat vind je, in piepkleine letters, bij een klein glad laagje, tóch nog een mogelijkheid… Op de slotpagina’s vind je nog wat extra informatie: hoe de wezentjes er in het echt uitzien, met daarnaast drie kekke portretjes (in woord en beeld) van de makers van het boek.
 
Een echte aanrader, dit boekje. Het is lekker laconiek verteld, informatief, goed van uitleg en erg leuk om samen met je (klein)kind te lezen. Bij herlezing komen er vast nieuwe giechelmomenten, zoals een microbe in de neus van Sinterklaas, of een oproep van een streptokok om eens wat minder te poetsen. Ook de ouwe mop: een van de microben leest het boekje dat we aan het lezen zijn, doet het vast goed. Er wordt fijn gespeeld met groot en klein, ook in de lettergrootte. Volkomen logisch dat Jan Paul Schutten, die de laatste jaren veel gepubliceerd heeft over hoe de wereld en ons lichaam in elkaar zitten, voor de vertaling zorgde. De boodschap is licht, het zijn vieze wezentjes, maar ze zijn sympathiek. Ook de foto’s maken het boekje bijzonder. De supervergrotingen tonen imposante vervlechtingen van anders onzichtbare materialen en fantastische landschappen van onze mond en onze huid.
 
Idan Ben-Barak, Julian Frost. Met microfoto’s van Linnea Rundgren: Niet aan dit boek likken*. *Het zit onder de vieze beestjes, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2019, 36 p. : ill. ISBN 9789024582396. Vertaling van Do not Lick this Book door Jan Paul Schutten. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri