Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2019

Annette Herzog, Katrine Clante (ill.), Rasmus Bregnhøi (ill.) : Hartenstorm/Stormhart

door Eline Van laethem

12+ - Opmerkelijk in deze graphic novel is het dubbele perspectief: hetzelfde verhaal – over de ontluikende liefde tussen Viola en Storm – wordt verteld vanuit twee verschillende perspectieven; dat van Viola die denkt dat Storm haar niet ziet staan, en dat van Storm die zichzelf voortdurend voor het hoofd slaat omdat hij steeds de verkeerde dingen zegt in het bijzijn van Viola. Pal in het midden van het boek is er een grote clash tussen de personages en moet de lezer het boek omdraaien om de andere kant van het verhaal te weten te komen.
 
Dit dubbele perspectief is een leuke vondst, want ook al lijkt een tweede versie van hetzelfde verhaal op het eerste gezicht overbodig, de verschillende standpunten leren ons iets over de manier waarop een jongen en een meisje omgaan met dezelfde typische tienerfrustraties. Viola is een onopvallende tiener; onzeker, afwachtend en in stilte verliefd op Storm. Storm, een muziekfan, drummer en stiekem verliefd op Viola, doet zich stoer voor in het bijzijn van vrienden, maar is minstens even onzeker en verlegen als Viola.
 
Om te tonen dat Viola en Storm niet de enigen zijn die geteisterd worden door liefdesperikelen, wordt verwezen naar bekendheden uit de wereld- en literatuurgeschiedenis, van Romeo en Julia tot Twilight en van Ovidius tot John Lennon. In een grappig uitgewerkte passage discussiëren bekende filosofen en geleerden met elkaar over de liefde, terwijl Storm verward luistert naar hun theorieën. Viola en Storm maken hetzelfde mee: ze praten met elkaar op school, ze raken elkaar ‘toevallig’ aan in de fietsenstalling, ze generen zich voor de dingen die ze tegen elkaar zeggen en ze maken allebei een project voor school over de liefde. Daarnaast blijken ook de twijfels en gevoelens van de personages veel overeenkomsten te vertonen. Zowel Viola als Storm liggen ’s nachts te piekeren, trekken de verkeerde conclusies, en zoeken steun en raad bij vrienden of familie. Bovendien willen ze allebei dat de ander de eerste stap zet, omdat ze bang zijn om afgewezen te worden. Behalve gelijkenissen, die het universele karakter van verliefdheid tonen, zijn er ook subtiele verschillen tussen de twee delen. Viola zoekt steun bij haar beste vriendin en in literatuur, terwijl Storm zich vooral focust op muziek om zijn gedachten te ordenen.  
 
Herzog slaagt er niet alleen met dialogen in om de gedachten van haar personages weer te geven. De tekst wordt onderbroken door dagboekpassages, liedjesteksten, dagdromen, collages, (en zelfs een bordspel), die de lezer op een creatieve manier transporteren naar het chaotische innerlijke leven van de twee tieners. Om de twee verschillende kanten van het verhaal kracht bij te zetten is gekozen voor twee illustratoren. Rasmus Bregnhøi neemt Storms deel voor zijn rekening, Katrine Clante dat van Viola. Hoewel de stijl van de illustraties heel gelijkaardig is, doet Bregnhøi’s gedeelte iets cartoonesker en gedetailleerder aan dan Clantes deel, dat wat dromeriger en kleurrijker aanvoelt.  
 
Herzog wisselt het fictieve verhaal af met weetjes uit de biologie, geschiedenis en literatuur. Zo slaagt ze erin alle aspecten van de liefde en verliefdheid vast te leggen. Voor jonge tieners met honderd-en-een vragen en twijfels, bijvoorbeeld over de veranderingen in en aan hun lichaam, kan dit boek daarom ongetwijfeld geruststelling en verduidelijking bieden.  
 
Annette Herzog, Katrine Clante, Rasmus Bregnhøi: Hartenstorm/Stormhart, Querido, Amsterdam 2018, 128 p. Vertaling van Hjertestorm/Stormhart door Kor de Vries. ISBN 9789045123424. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri