Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2019

Bella Gomez: 5 cijfers in de natuur

door Katrien Maris

2+.-.In dit stevige, zware kartonboek kunnen peuters experimenteren met tellen tot vijf. Er worden exotische dieren geteld: één tijger, twee zebra’s, drie papegaaien, vier apen en vijf flamingo’s. Elk cijfer is uitgewerkt op een dubbel blad volgens hetzelfde stramien. Aan de linkerkant staat het cijfer als woord met daaronder vier korte regels tekst. Aan de rechterkant staat in het groot het cijfersymbool. De bovenste laag karton is eruit weggesneden en er zit een mobiel schijfje in, zodat de peuter de schrijfbeweging kan nabootsen. Op de kleurige achtergrond kan het overeenkomstig aantal dieren gezocht en geteld worden.
 
Peuters oefenen hier verschillende vaardigheden. Door de dieren met hun vinger te tellen, vormt zich bij hen een visuele voorstelling van de hoeveelheid gekoppeld aan het getal dat ze voorgelezen krijgen. Tegelijkertijd leren ze de cijfersymbolen tot vijf herkennen, benoemen en aan diezelfde visuele voorstelling koppelen. Bovendien wordt de telrij van één tot vijf ingeoefend. Wanneer peuters het schijfje in het cijfer bewegen, zijn ze actief betrokken bij het voorlezen, en wordt het ook makkelijker om hun aandacht bij het boek te houden. Meestal ervaren ze dit zelf nog niet als schrijven, maar eerder als het natekenen van vormen. Wel opletten dat de schijfjes niet loskomen en in de mond belanden.
 
Exotische dieren spreken kinderen enorm aan, dus het onderwerp van deze teloefening is alvast goed gekozen. De tekst beschrijft typische, in het oog springende eigenschappen die peuters met eigen ogen in de dierentuin of op de televisie kunnen waarnemen. Over de tijger wordt bijvoorbeeld verteld: ‘Een wilde tijger sluipt heen en weer. Hij lacht en spint en gromt en brult.’ De apen zijn, zoals meestal, erg actief: ‘Vier apen met een lange staart slingeren speels van tak naar tak.’ Deze informatie is op peutermaat en kan makkelijk vastgehouden worden.
 
Bella Gomez ontwerpt motieven voor allerlei voorwerpen en materialen en dat is goed zichtbaar in haar illustraties. De dieren worden afgebeeld tegen een achtergrond die lijkt op een stuk behangpapier of inpakpapier met typische, repetitieve motieven. Die achtergrond geeft bovendien treffend de sfeer weer van de natuurlijke leefomgeving. Zo zien we de twee zebra’s in een zonovergoten savanne. Een warme, zachtgele basis is bedrukt met motieven van diverse planten en bomen in verschillende tinten groen. Regelmatig zit er ook een helderblauwe waterplas tussen.  
 
De kleuren van de cijfersymbolen verwijzen naar de kleuren van de dieren. Het cijfer twee op de prent van de zebra’s is bijvoorbeeld zwart met daarin een wit schijfje. Vanaf het cijfer twee zijn de dieren mooi verspreid over de illustratie en hebben ze allemaal een andere houding, wat het tellen vergemakkelijkt. Het beeld van vijf felroze flamingo’s in het groenblauwe water, tussen waterlelies en lisdodden, is prachtig. Drie staan daar rustig te niksen. Eentje op één poot, de ander op twee gestrekte poten en de derde heeft één van beide poten lichtjes gebogen. De twee overige zijn actiever: de ene zoekt eten in het water en de andere maakt zich klaar om op te stijgen. Gomez’ illustraties zijn een feest om naar te kijken.
 
Bella Gomez: 5 cijfers in de natuur, Oogappel, Antwerpen 2018, 10 p. : ill. ISBN 9789002265242. Vertaling van 5 Wild Numbers. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri