Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2019

Annemarie van Haeringen: Mijn mama

door Henk van Viegen

3+ - Mama, Mama is lief, Mijn mama is de liefste, vul iets soortgelijks in en je hebt zo een flinke lijst mamaprentenboeken. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze lief en optimistisch zijn, helemaal gefocust op deze speciale relatie. Ze vertellen over de dag van de peuter en sluiten af met het naar bed gaan. Het verhaal eindigt nagenoeg altijd met een woord als ‘welterusten’, begeleid door een plaatje met een bed en een raam waarachter een maan en/of sterren.  
 
Mijn mama
van Annemarie Van Haeringen wijkt, in allerlei opzichten niet af van de gebruikelijke kenmerken, maar weet de zoetigheid van het genre effectief te omzeilen. Er is hetzelfde hoofdpersoontje als in Mijn papa dat vorig jaar verscheen, in de witte broek met daarop gele sterren, die enigszins verwijzen naar de herkomst van het olifantenideetje: Van Haeringens Chinese uitgever. Mama draagt kleding die je Oosters van motief zou kunnen noemen, wat ook geldt voor het dekbed van olifantje. De sterren op de broek van olifantje komen in dit geval goed van pas: mama klopt ze ’s avonds uit, zodat ze in de lucht kunnen gaan staan boven zijn bed. Ook op de schutbladen zijn de sterren er, net als in Mijn papa.  
 
Mama is één bonk energie. Ze wil de hele dag spelen en vindt nagenoeg alles goed. Nou ja, in een jurk knippen voor een hip effect, dat hoeft van haar niet. Boos wordt ze daar niet van, dat gebeurt alleen als olifantje zich heel smerig maakt. Het gevolg: een norse blik en een hele preek, op een pagina die het voorplat spiegelt. Mama’s oog is gereduceerd tot een streepje en olifantjes broek is vuilzwart.
 
Het boek begint fijn suggestief. Olifantje deelt mee dat hij mama al zijn hele leven kent, en aangezien mama duidelijk zwanger is, begon dat dus al in haar buik. De pagina is typerend voor de rest van Van Haeringens manier van vertellen: er is meer dan voldoende te doen voor de kleine lezer, de illustraties zijn altijd aanvullend/uitbreidend. Bij voorbeeld als olifantje de kleine plant ‘water’ geeft, mama kwaad maakt, of een ‘berg’ gaat beklimmen. Verder kan het lezertje ontdekken dat er een geinig soort omkering plaats vindt: moeder mag spelen met olifantjes autootjes, hij helpt haar ook met schommelen enz. Op de een na laatste pagina komt voorzichtig nog wat toekomst om de hoek: alles is mogelijk, als je maar wilt. Met de homonieme toevoeging: ‘Maar mijn moeder vindt het moeilijk om me los te laten’. Overigens is de tekst hier en daar best pittig, voor een ik die nog peuter is (‘Rijst, groente, fruit… vergeet ik iets?’, ‘Opruimen kan ik ook als de beste, een zak chips is zo verdwenen!’ of ‘Ze moeten netjes geparkeerd staan in mijn speelgoedkast’.  
 
Van Haeringen herken je (ook) aan de opgewekte personages, de opgeruimde sfeer is er meteen op voor- en achterplat en op de titelpagina, met olifantje aan de waslijn. En laat een zwierige olifant maar aan haar over. Net als in veel van haar andere werk houdt ze het beeld rustig, op de pagina van het slapen gaan van olifantje (grijze ondergrond) na staan alle tekeningen op helderwitte pagina’s. De tekst vind je nagenoeg steeds links, de illustratie gebruikt de dubbelpagina.  
 
Een geslaagd prentenboek, dat de tekst voldoende impliciet houdt om bij het voorlezen eenrichtingsverkeer uit te sluiten.

Annemarie van Haeringen: Mijn mama, Leopold, Amsterdam, 2019, 26 p. ISBN 9789025877125. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri