Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Harmen van Straaten: Wat rijmt er op stoep…?

door Henk van Viegen

4+ - Harmen van Straaten is dol op lekker rijmen. Kijk naar een verzameling van zijn titels en je ziet dat: Hé, wie zit er op de wc?, Retteketet! We gaan nog niet naar bed!, Alle wielen in de file, Fien, komt dat zien!. Deze keer is rijmen het onderwerp van het op rijm geschreven verhaal, met als running line een stront-, plas of kontrijm, immers pies- en poepgrappen gaan nooit verloren.

Van Straaten giet het verhaal behendig in de geramde vorm van een achtervolging, waarbij het één noodlottig het andere tot gevolg heeft. Thomas, het hoofdpersoontje, rent een hond achterna die met een tas snoep loopt. De hond botst tegen een ladder, daardoor valt de schilder op een ijskar, die begint te rijden, etc., tot iedereen gebutst en verward eindigt in complete chaos. En Thomas gaat er vandoor met het snoep. Dat de hond die los zal laten, wordt mooi voorbereid. Geruime tijd voor de ontknoping zien we op de reclamezuil, die ook het voorplat siert, de afbeelding van een zeer vette worst. Ook op andere pagina’s worden er geintjes uitgehaald met de zuil.  
 
Van Straaten, rastekenaar, pakt het op de hem bekende wijze aan. Snel neergezette, ouderwetse personages: dikke dames op dunne beentjes, brandweermannen, een kok, in een nostalgisch decor (paard en wagen, aloude, iconische lantarenpaal en brandweerladder). Dit alles in vriendelijke kleuren. Erg mooi vult Van Straaten het decor (soms net een toneeldecor!) in: de muren, de huizen en de contouren van de stad, in zachtblauwe, - paarse en -blauwgrijze waterverven.  
 
Net als in sommige andere boeken van hem zie je op de pagina onder de gedrukte tekst nog een kreet of een zin in grote gekleurde schrijfletters. In dit boek is dat een zinnetje dat eindigt met ……. De bedoeling is dat de lezers een woord als drol, poep, pies, scheet of kont gaan invullen, want dat rijmt op het slotwoord van de vorige zin. Maar op de volgende pagina levert Van Straaten een heel ander rijmwoord! Helemaal aan het eind van het verhaal komt dit allemaal nog wel ‘in orde’. Als Thomas bij oma is en vertelt wat hij heeft meegemaakt, roept zij meteen alle verwachte woorden.  
 
Hier en daar is het een beetje vergezocht of onhandig. Zo hoor ik Thomas niet meteen ‘gedreutel’ denken als er een keutel lijkt te moeten vallen. Ook ‘dikke vette… brillen’ ligt niet zo voor de hand. Verder is het jammer dat Van Straaten in de loop van het verhaal steeds vaker een paar extra woorden of een zinnetje nodig heeft om bij het rijmwoord te komen. Dat belemmert het soepel voorlezen en maakt dat het wat lukraak klinkt. Maar veel maakt het waarschijnlijk niet uit, het gaat om het lekkere, interactieve keten, waarbij je de stoute woorden samen met je (klein)kind hard de kamer in dient te slingeren.
 
Harmen van Straaten: Wat rijmt er op stoep…? Amsterdam, Leopold, 2019, 32 p. : ill. ISBN 9789025876975. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri