Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Jean-Claude van Rijckeghem: IJzerkop

door Charlotte Devlies

15+ - Constance Hoste groeit samen met haar jongere broers en zus op in Gent. Stans is eigenwijs en heeft een uitgesproken mening. Als het bedrijf van haar vader failliet gaat, hebben haar ouders snel een oplossing klaar. Stans moet trouwen met Lieven Goeminnen, een welgestelde heer. Ze protesteert met vuur, maar geeft uiteindelijk toe. Ze is er ongelukkig onder, ze woont dan wel in een imposant huis met een rijke man, maar het huwelijk is enkel gebaseerd op de geldnood van Stans’ familie en de kinderwens van Lieven  ̶  hij wil een zoon.

Geïnspireerd door Courage, een dappere vrouw die ze ontmoet tijdens een bokskamp, besluit ze haar leven in eigen handen te nemen. Vermomd als man sluit ze zich aan bij la Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Stans wordt soldaat Binus. Ze is dan wel jong en klein, maar de anderen zijn onder de indruk van haar gewiekstheid en moed. Ondanks de zware tochten en veldslagen is Stans tevreden met haar keuze. Ze voelt zich thuis in het leger.
 
Het vertelstandpunt wisselt af tussen Stans en haar jongere broer Pieter. Stans houdt ervan om Pier te plagen: ‘Zijn hoofddeksel in de vorm van een bootje durft hij niet af te zetten. Hij is bang dat ik het ding in het water gooi om te zien of het blijft drijven.’ Hoewel Stans en Pier in eerste instantie een warme broer-zusrelatie lijken te hebben, kan het verschil tussen hen niet groter zijn. Stans is zelfzeker en maakt zich niet druk om de mening van anderen, terwijl Pier net heel gehoorzaam en naïef is. Beide personages zoeken in deze roman de kracht om elk hun eigen weg in te slaan. De grote ontwikkeling van deze personages wordt afgebeeld zonder veel innerlijke reflectie. De focus ligt op actie en dialoog.

Van Rijckeghem schreef enkele jeugdromans met Pat van Beirs, waaronder het veelvoudig bekroonde Jonkvrouw. Daarnaast is hij ook regisseur en scenarist. In deze historische roman schetst hij een uitgebreid, geloofwaardig beeld van het leven in Gent aan het begin van de 19de eeuw. Tijdens het lezen sluit je de opstandige Stans vol overtuiging in je hart.
 
Jean-Claude van Rijckeghem: IJzerkop, Querido, Amsterdam 2019, 376 p. ISBN 9789045122878. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri