Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Yuval Zommer: Het vrolijke vogel boek

door Eline Van laethem

6+ - De cover van Het vrolijke vogel boek bepaalt de toon voor de verdere leeservaring: een kleurrijke verzameling bijzondere vogels vliegt over de cover en kijkt nieuwsgierig in het rond. Enkele vogels hebben een prooi in hun bek, andere spotten we te midden van een trektocht. Opvallende illustraties van flamboyante en imposante vogels worden binnenin het boek aangevuld met interessante feiten en weetjes. In navolging van het succes van Het buitengewone beesten boek (2017), Het bijzondere beestjes boek (2016) en Het zinderende zee boek (2018), voegt Yuval Zommer met Het vrolijke vogel boek alweer een aantrekkelijk informatief boek toe aan zijn oeuvre.

Na een vogelstamboom op de eerste pagina’s, wordt advies gegeven aan de potentiële vogelspotter, die onder andere gewaarschuwd wordt om geen nesten en eieren aan te raken. Op elke volgende dubbele pagina staat een vogelsoort of een bepaald thema centraal. Elke sectie begint met een voor de hand liggende vraag – ‘waarom zijn flamingo’s roze?’ – die vervolgens kort wordt beantwoord. Soms is informatie thematisch bij elkaar gezet, zoals in de hoofdstukken ‘nesten’, ‘eieren’, ‘veren en vleugels’ en ‘vogelgeluiden’; op andere pagina’s staan bijzondere feiten en weetjes over een specifieke vogelsoort centraal. Verschillende bekende soorten passeren de revue – denk maar aan de papegaai, het roodborstje en de zwaan - maar er wordt ook stilgestaan bij iets specialere exemplaren, zoals de elegante Chinese kraanvogel en de secretarisvogel, die getypeerd wordt door een zwarte kam.  
 
De pagina's over de vogels onthullen vaak interessante feiten over hun uiterlijk, (voedings)gewoonten en nesten. Eksters bestuderen bijvoorbeeld graag dingen, maar zijn – in tegenstelling tot wat velen denken – bang voor glimmende voorwerpen, een geelvleugelara kan tot honderd jaar oud worden en het favoriete hapje van de secretarisvogel is een slang. De informatieve teksten staan steeds onder een aansprekende vetgedrukte titel. Ze zijn altijd heel kort en blijven daardoor aan de oppervlakte, maar er wordt telkens wel voldoende informatie gegeven om de lezer te onderhouden of om als startpunt te dienen voor verder onderzoek.  
 
Achteraan staan nog ‘vogelwoorden’, zoals migratie, herbivoor en camouflage, en een uitgebreid register, dat het gemakkelijk maakt om informatie snel terug te vinden. Wie zelf iets wil doen, ontdekt op het einde ook enkele nuttige tips om vogels in zijn/haar eigen tuin te laten wonen.  
 
De expressieve, kleurrijke illustraties over twee pagina’s tonen vogels in hun natuurlijke leefomgeving; tussen bladeren, in de lucht, vliegend van boom naar boom en op de grond, speurend naar geschikt voedsel. Zommer hanteert een spontane, karikaturale tekenstijl, die dynamiek verleent aan het boek. Ook opvallend is dat de vogels elkaar en de lezer vaak expressieve blikken toewerpen, alsof ze zich bekeken voelen.  
 
Naast de drukke, kleurrijke tekeningen geeft ook de lay-out een zekere dynamiek aan het boek; hij dwingt de lezer om op een speelse manier met informatie om te gaan. Hier en daar heeft men gekozen voor een andere afdrukstand, zodat het boek regelmatig een kwartslag gedraaid moet worden. Op vele bladzijden staan ook zoekopdrachten, wat een goede aanmoediging is om dit mooie kijk- en ontdekboek extra grondig te doorspitten.
 
Yuval Zommer: Het vrolijke vogel boek, Lemniscaat, Rotterdam 2019, 64 p. ill. Vertaling van The big book of birds door Jesse Goossens. ISBN 9789047710929. Distributie De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri