Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Bette Westera: Hallo Teckel Tom

door Gerda Tersago

3+ - Hartveroverend is hij, Teckel Tom. Deze puppy is de ster in een gloednieuwe reeks die Bette Westera en Noëlle Smit (voor het eerst samen!) vormgeven. In Hallo Teckel Tom vertelt het hondje hoe hij ’s morgens uit het moederlijk nest getild wordt en ’s avonds in zijn nieuwe thuis een knusse slaapplek vindt. Het Teckel-Tomperspectief doet denken aan de film Look who’s talking uit 1989, waarin een baby in grote-mensentaal zijn mening uit.  
 
Net als in de film levert deze aanpak in Hallo Teckel Tom een blik op de vaak grappige tegenstrijdigheden tussen wat er gebeurt en plain public en de scherpe bespiegelingen van het jonge wezen. ‘De handen van de meneer voelen aan de buik van Teckel Tom. Hap! doet hij. ‘Deze bijt!’ ‘Hij wil gewoon spelen’ zegt het baasje. Echt niet! gromt Teckel Tom.’ Ja, Teckel Tom is een pittig beestje! En nieuwsgierig. En ondernemend. En hij heeft een klein hartje.  
 
Het perspectief brengt het temperament van het beestje zonder omwegen tot bij de kleine lezer. Die kan zich zowel in de puppy herkennen als in het meisje dat Tom als verjaardagcadeau krijgt. Saar, heet het meisje. Teckel Tom dacht aanvankelijk dat ze ‘Jarig’ heette. Ze zei immers ‘Hoi! Ik ben jarig’! Saar kreeg het hondje van haar papa’s en de lezer mag het hele aanschafproces mee door lopen. Die inkijk is leerrijk, al vond ik het vreemd dat er niet betaald werd.
  
Bette Westera vertelt het verhaal in korte zinnen. Er gebeuren geen écht spannende zaken, maar de snelle opeenvolging van gebeurtenissen is meeslepend genoeg voor jonge kinderen.

Het verhaal staat bol van herkenbare emoties: de poes die Tom uitlacht om zijn korte pootjes, Tom die niet durft te spreken in een onveilige omgeving, Saars vreugde om het levende cadeau. Emotionele rustmomenten zijn er  in de spreads waarop een boel details de verbeelding aanspreken. De overvloed aan hondenkadertjes bij de verkoopster bijvoorbeeld geven niet alleen haar passie voor de dieren weer, ze nodigen ook uit na te denken over de inhoud.
 
In haar gekende, wat retro-aandoende stijl, wisselt Noëlle Smit drukke scenes met rustige prenten af. Ze creëert gezellig ogende huiskamers, een ietwat overdadige voor de verkoopster en een hippe voor de papa’s, waarin ze met uitgesneden plaatjes veelzeggende ensceneringen maakt. Het contrast tussen het vlakke van de tekening en de zichtbare textuur binnen die tekening geeft haar illustraties diepte.   
 
Hoe de personages in deze Teckel-Tomreeks zich verder zullen ontwikkelen, ontdekken we wellicht binnenkort. Ik zet in op een heilig onschuldig deugniet hondje en een speelse slimme meid.  
 
Bette Westra, Noëlle Smit: Hallo Teckel Tom, Gottmer, Haarlem 2019, 28 p. : ill. ISBN 9789025770297. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri