Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2019

Françoise Beck (ill.), Herman van Wijdeven: Onder de wol

door Jen de Groeve

3+ - Het is bedtijd voor zeven kleine pinguïns, maar zij zijn nog niet aan slapen toe. Met z’n allen gaan ze nog even in de sneeuw spelen. Spannend wordt het wanneer ze plots een rood draadje zien krullen in de wind. Erachteraan dus, glibberend over ijsschotsen, met een bootje op zee en dan krijgen ze het eindelijk te pakken. Gelukkig maar, want dankzij dat draadje weten ze zich uit een hachelijke situatie te redden en uiteindelijk brengt het hen ook weer thuis.
 
Klinkt het patroon bekend? Zonder twijfel, want prentenboeken over kleuters die nog een avontuurtje moeten beleven voor ze kunnen gaan slapen zijn er te kust en te keur. En zo’n geheimzinnig draadje hebben we ook al eerder gezien. Françoise Beck vond wellicht ook inspiratie bij Annemarie van Haeringen, die sterk is in het breien van monsters (cf. Sneeuwwitje breit een monster en Eén monster te veel), maar dat doet niet af aan het kijkplezier in dit boek.  
 
Kijkplezier vooral, want het verhaal wordt voornamelijk gedragen door de prenten. Françoise Beck, afgestudeerd als illustrator aan het Sint-Lucas in Antwerpen, tekende eenvoudige, maar dynamische taferelen, waarbij de kleuren ijsblauw en zeegroen overheersen. De kleur rood van het wollen draadje of van een sjaaltje licht de hele tijd op en leidt hen ten slotte terug naar hun iglo. Knap gedaan van Beck, om daar met pastelkleuren net dat tikje behaaglijkheid te brengen in een voorts ijskoud landschap.
 
Er gebeurt heel wat op een bladzijde en er spelen zich simultaan verschillende tafereeltjes af. Het is fijn om de kleine details te spotten die het verhaal kleuren, zoals die ene koukleum die in zijn dekentje loopt te rillen terwijl de rest vrolijk in de sneeuw speelt, maar die op dreef komt zodra het avontuurlijk wordt. Of de kleine die onder geen beding, wat de situatie ook is, zijn knuffel loslaat. Je moet aandachtig kijken om de nevenverhaaltjes en de hints in verband met de afloop te zien.
 
De prenten vertellen eigenlijk het hele verhaal, de tekst heb je niet echt nodig. Hier en daar helpt hij om de situatie snel te overzien, maar voor het grootste deel is de tekst extra. Das te spijtiger dus dat de schrijver niet echt voor een meerwaarde gezorgd heeft. In het beste geval produceert hij eenvoudige rijmpjes, maar al te vaak zijn ze inspiratieloos en missen ze een aansprekend ritme.
 
Françoise Beck, Herman van Wijdeven: Onder de wol, Querido, Amsterdam 2019, 44 p. : ill. ISBN 9789045123639. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri