Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2019

Icinori: Issun Boshi. De jongen die zo klein was als een kinderduim

door Jen de Groeve

6+ - In een land ver hier vandaan leefden een boer en een boerin. Ze waren alleen, maar hoopten dat hun kinderwens eens in vervulling zou gaan. En jawel, een wonder gebeurde en ze kregen een zoon. Ze noemden hem Issun Boshi, want hij was niet groter dan een kinderduim. Issun Boshi werd ouder maar groeide niet. Toen hij vijftien was, trok hij, met een rijstkommetje en een naald als bagage, de wereld in. In dit sprookje van een Japans klein duimpje komen nog een vervaarlijke reus en de mooie jonge dochter van een edelman voor, en Issun Boshi werpt zich op als de kleine onversaagde held die je in een sprookje verwacht.
 
Icinori is de auteursnaam van de Franse ontwerpers Mayumi Otero en Raphael Urwiller en het eerste kinderboek van hun hand dat in het Nederlands verschijnt, is gewoonweg adembenemend. Issun Boshi is geanimeerd en lenig verteld naar het Japanse traditionele sprookje. Een zeer aangenaam voorleesverhaal, zonder enige twijfel, maar het zijn de meesterlijke prenten bij het verhaal die je volledig opslorpen.
 
Met opake vlakken in slechts drie kleuren ontwerpt Icinori een sterk gestileerd decor waarin traditioneel oosterse en hedendaagse kenmerken verwerkt zitten. Je kunt in de uitwerking van de prenten de fascinatie van de auteurs voor de gravure zien. Issun Boshi vaart in zijn rijstkom door magistrale landschappen in blauw, geel en oranje, die een wonderlijke, sprookjesachtige sfeer oproepen. ‘De wereld is zo groot / en Issun Boshi is zo klein’, gaat het in de tekst, terwijl je hem in een aantal simultane taferelen rivieren ziet oversteken, stroomversnellingen het hoofd bieden, of schuilen onder een blad in het gezelschap van een paar kikkers.
 
De ontmoeting met de oni, de reus die met zijn magische hamer Issun Boshi een normale lengte kan geven, is groots. De reus is enorm en de omgeving waarin hij vertoeft monumentaal, maar Issun Boshi’s mentale sterkte – ‘jouw grote hamer mag je houden, en ik, ik blijf lekker klein. Dan zijn we elkaar niets verschuldigd.’ – overtreft het allemaal.
 
De sterke dieptewerking in de landschappen en de gezwinde afwisseling van overzichtsprenten en close-ups geven een mooi, dynamisch ritme aan het boek. Theatrale poses, dramatische scenes en stille, intieme prenten, allemaal in slechts drie contrasterende kleuren, vormen een wonderlijk harmonieus geheel. De tekstblokken zijn in een vrij kleine letter gezet en blijven onopvallend op de achtergrond.
 
Issun Boshi is een overrompelend mooi boek uit het indrukwekkende kwaliteitsfonds van uitgeverij Boycott.
 
Icinori: Issun Boshi. De jongen die zo klein was als een kinderduim, Boycott, Amsterdam 2019, 32 p. : ill. ISBN 9789492986139. Vertaling van Issun Bôshi door Lidewij van den Berg


 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri