Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

Susie Brooks: Alles is kunst

door Eline Van laethem

9+ - Een kunstwerk wil niet in een donkere kamer hangen, waar het af en toe vanop een afstand wordt bekeken door een toevallige toeschouwer. Het wil vooral aan het denken zetten, inspireren, aanzetten tot actie… Susie Brooks slaagt erin de actieve component van kunst te verweven met het kijkaspect in een kleurrijk en origineel doeboek. 

Alles is kunst introduceert de wereld van de kunst én spoort jonge lezers aan hun eigen artistieke mogelijkheden te verkennen en ontwikkelen door hen zelf aan het werk te zetten. Iedere dubbele pagina in het boek toont een grote reproductie van een bepaald kunstwerk en geeft de lezer in vier bondige alinea’s informatie over de achtergrond van het werk, over de figuren of vormen die erop te zien zijn, en over de persoon die het maakte.

Als de flap met deze informatie wordt opgetild, verschijnen instructies voor een knutselproject dat op het kunstwerk is gebaseerd. Achtenveertig tot de verbeelding sprekende kunstwerken – die in het boek gegroepeerd worden volgens de onderwerpen mensen, dieren, plaatsen en verhalen – vormen op die manier de inspiratie voor minstens zoveel kunstwerken van de lezer. 

Brooks put vooral uit de canon van de schilderkunst, maar ook andere, vaak minder voor de hand liggende vormen van kunst zijn opgenomen. Onder andere de ‘David’ van Michelangelo, een Egyptisch dodenmasker, totempalen en een reeks foto’s van Eadweard Muybridge vullen de werken van bekende schilders als Gustav Klimt, Edvard Munch en Diego Velázquez aan. Op die manier krijgt de lezer een gevarieerde indruk van wat kunst kan zijn.

Elk hoofdstuk bevat duidelijke instructies voor fascinerende en haalbare kunstprojecten. Sommige projecten zijn eenvoudig, zoals een kleurrijke, slingerende collage van vierkantjes papier, geïnspireerd door ‘De Slak’ van Henri Matisse. Andere zijn complexer en hebben ondersteuning van volwassenen nodig, zoals een vissenmal die een Escher-achtige tegelstijl oproept. Aan het begin van ieder deel staat steeds een handig lijstje met materialen die de lezer nodig heeft om de projecten tot een goed einde te brengen.

Het boek verlaat ook regelmatig traditionele knutselpaden door verder te kijken dan papier, verf en kleurpotloden. Zo geeft het Armada-portret, een portret van koningin Elizabeth I van Engeland, aanleiding tot een heuse verkleedpartij. Kinderen worden aangespoord zich voor te stellen dat ze zelf deel uitmaken van een koninklijke familie. Aan de hand van instructies kunnen ze een kostuum ontwerpen dat net zo indrukwekkend is als dat van de koningin op het schilderij. Met de rand van een cupcakevormpje maken ze mooie kragen en met de rand van een pennen- of flessendop toveren ze ronde patronen op een prinsessenkostuum.

De originele en speelse aanpak van het boek en de mooie reproducties van kunstwerken zullen knutselfans en nieuwsgierige kunstbewonderaars zeker kunnen bekoren.

Susie Brooks: Alles is kunst, Lemniscaat, Rotterdam 2019, 125 p. : ill. ISBN 9789047711032. Vertaling van Get into art door Jesse Goossens. Distributie De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri