Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Alastair Reid, JooHee Yoon (ill.): Stel dat...

door An-Sofie Bessemans

3+ - Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar Stel dat… heeft al een lang leven achter de rug. De Schotse dichter, vertaler en docent Alastair Reid (1926-2014) schreef de tekst in 1960 en verschillende illustratoren (A. Birnbaum, Bob Gill, Polly Donisson...) scherpten er al hun potloden bij. Als recentste mocht JooHee Yoon dit rijtje namen aanvullen.
 
Het concept van het boek is eenvoudig. Stel dat… introduceert per pagina of spread een fantasie die zo uit een kindermond komt: ‘Stel dat ik zo groot kon zijn als ik maar wilde’, bijvoorbeeld. Of ‘Stel dat ik geen huid had maar een vacht…’ Enkele gedachtenspinsels zijn heel kort, andere doen lang aan. Belangrijker is de toon van Reids tekst, die niet altijd onschuldig is, en zoals JooHee Yoon schrijft op haar website, ‘touch[es] upon aspects of human nature’.
 
Waar fantaseren de hoofdpersonen in dit boek zoal over? Vaak draait het om macht: iets weten dat de ander niet weet, rebelleren, mensen in het ootje nemen, iets gemeens doen, iets kapot maken, anderen jennen, doen wat niet mag of wat niet wordt verwacht. Maar ook: anders mogen zijn, bevrijd worden van conventies en van wat volwassenen tot belangrijk hebben verheven, opkomen voor jezelf, tijdreizen, dat dromen waarheid worden. Sommige dagdromen zijn dicht bij huis, andere juist ver. Er zitten heel leuke bij (‘Stel dat ik bij een kapper haren verzamelde en die in een pakje naar mensen stuurde die ik stom vond…’).
 
Het is een goede zaak en bijzonder dat de tekst van Reid vandaag onveranderd aangeboden wordt. De illustraties van JooHee Yoon slaan de brug tussen 1960 en nu, maar zijn evengoed wat ontregelend. Felle kleuren, een beetje naïeve stijl met stugge figuren en een vreemd perspectief kenmerken de illustraties die hand- en computerwerk combineren. Ze portretteert bij elk stukje tekst dezelfde hoofdfiguur, een meisje of een jongen (met hond), die gaandeweg zo in elkaar kunnen overlopen. Tof is wanneer de illustraties in dialoog met de tekst een wat beschouwend karakter krijgen (zoals bij het jongetje dat op een dag de man in de spiegel niet herkent), en ook over de pagina’s heen extra betekenislagen krijgen (wanneer tante Mabel haar gevorderde leeftijd wordt verweten en het meisje zelf ‘Stel dat ik driehonderd zou worden’ in een schildpad met vlechtjes verandert).
 
Alastair Reid, JooHee Yoon: Stel dat..., Boycott Books, Amsterdam 2019, 50 p. : ill. ISBN 9789492986146. Vertaling van Supposing… door Nicolette Hoekmeijer 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri