Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Kim van Kooten, Noëlle Smit (ill.): Pomtidom en de prins op het mottige paard

door Anouk van der Pas

4+ - Prinses Pomtidom bepaalt graag wat er in haar kasteel gebeurt. Als prins Tobias op bezoek komt, maakt ze dat meteen duidelijk:
 
‘Vandaag gaat alles anders,
we doen alles wat niet mag.
Ik ben de baas en jij mijn slaaf,
dit wordt een leuke dag.’  
 
Tobias heeft geen zin om naar de pijpen van Pomtidom te dansen. Hij vertelt haar dat hij pas met haar wil spelen als ze wat liever tegen hem doet. Omdat de prinses gewend is om haar zin te krijgen, zorgt deze opmerking voor een hoop gedoe. Pomtidom begint te schreeuwen en te huilen, in de hoop dat Tobias medelijden met haar krijgt en toegeeft. Maar dat doet de jonge prins niet. Pomtidom gaat daarom maar naar hem toe. Uiteindelijk vermaken de twee zich de hele dag: ze spelen, ze bouwen, ze lezen en ze goochelen.  
 
Ik moet bekennen dat ik niet heel enthousiast was toen ik de achterflap van Pomtidom en de prins op het mottige paard las. Wéér een prinsessenverhaal, dacht ik. Het prentenboek is echter alles behalve cliché. Pomtidom is wel van koninklijken bloede, maar gedraagt zich niet als een prinses. Ze is brutaal en noemt haar vader dan ook zonder blikken of blozen ‘oud en kaal’. Pomtidom vindt het leuk om te pingpongen en speelt graag met haar poppenhuis. Zodra zij en Tobias weer on speaking terms zijn, doen ze zelfs alsof ze gaan trouwen. Van Kooten zet Pomtidom dus niet alleen neer als prinses, maar ook als een gewoon meisje van zeven.  
 
Dat doen de kleurrijke illustraties van Noëlle Smit overigens ook. Op de eerste spreads van het prentenboek ziet Pomtidom er nog verzorgd uit. Ze draagt een paarse rok met roze stippen en een zwart shirt. Haar oranje haren zitten in een strakke knot boven op haar hoofd. Hoe verder je in het boek komt, hoe meer het uiterlijk van Pomtidom verandert. Door het spelen met prins Tobias vallen de haren van de prinses uit de knot en voor de nepbruiloft verruilt Pomtidom haar prinsessenkleren voor een broek en een shirt. De illustraties beslaan steeds een hele spread en hoe langer en hoe vaker je ernaar kijkt, hoe meer je ontdekt. Zo kom je er uiteindelijk achter dat er een heuse walvis in de slotgracht van het kasteel zwemt en dat het mottige paard van prins Tobias de hele dag binnen te vinden is.  
 
Van Kooten heeft ervoor gekozen om het verhaal van prinses Pomtidom in versvorm te vertellen. Omdat de versjes een fijne cadans hebben en goed rijmen, is het boek gemakkelijk voor te lezen. De tekst is over het algemeen goed te begrijpen door kinderen van vier jaar en ouder. Dat het prentenboek zo nu en dan een wat moeilijker woord bevat, is niet erg. Het biedt juist een mooie mogelijkheid om de woordenschat van het jonge kind uit te breiden.  
 
Kim van Kooten, Noëlle Smit: Pomtidom en de prins op het mottige paard, Gottmer, Haarlem 2019, 40 p. ill. ISBN 9789025771317. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri