Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Lida Dijkstra, Djenné Fila (ill.): Het beest met de kracht van tien paarden

door Jan Van Coillie

Het is een beproefde verteltechniek: wonderlijke verhalen inbedden in een raamvertelling. Lida Dijkstra past de techniek met verve toe in haar versie van de mythe van de Minotaurus in het labyrint van koning Minos op Kreta.
 
Ik-verteller in het kaderverhaal is Theseus, de zoon van de Atheense koning Aigeus. Hij gaf zich vrijwillig op om samen met dertien andere jongeren geofferd te worden aan de bloeddorstige Minotaurus. Terwijl ze door het labyrint dwalen, komen ze te staan voor schijnbaar onoverkomelijke hindernissen en indrukwekkende muurschilderingen, die bij Theseus of een van zijn gezellen verhalen oproepen over onder meer Daedalos en Ikaros of de wonderbaarlijke verwekking van de Minotaurus. Uiteindelijk vult het monster zelf de verhalen aan. Daarbij blijkt het de levensloop van Theseus te kennen en lijkt het zelfs de afloop te kunnen voorspellen, wat voor een bijzondere dreiging zorgt. Die dreiging blijft de auteur goed volhouden tot bijna op het einde. Alleen de afronding stelt wat teleur: daar worden op een paar bladzijden te veel ingrijpende gebeurtenissen in te kort bestek afgehandeld.
 
De binnenverhalen zorgen enerzijds voor rustpunten in de spannende tocht door het labyrint en anderzijds voor een intrigerend web met het kaderverhaal. Maar niet alleen de opbouw dwingt bewondering af, ook Dijkstra’s stijl doet dat. In de eerste plaats slaagt ze erin om elk van de veertien jongeren scherp te typeren, waardoor ze stuk voor stuk voor de lezer tot leven komen. Dijkstra’s spitse stijl blijkt ook uit schijnbaar eenvoudige, maar raak verwoorde zinnen als de volgende: 
 
‘Onze zenuwen waren zo gespannen dat het bijna pijn deed.’
 
Geregeld kleurt ze haar beeldspraak met elementen uit Griekse mythen. Het geraamte van Daedalos’ vleugels ‘moet lichter zijn dan een zucht van Aphrodite’. En hoe krachtig verwoordt ze niet de gevoelens van koning Minos bij de moord op zijn zoon Androgeos: ‘Over hoe verschrikkelijk het is voor een vader om zijn zoon voor altijd kwijt te zijn. Het is of er op de plaats van je hart een gapend gat zit. Alsof je toekomst is weggespoeld als schelpen bij eb. Blijheid is een herinnering. Blij. Hij is het vaak geweest. Hij zal het niet meer worden.’ Soms kleurt ze haar taal ook met een bijzondere humor, bijvoorbeeld door ‘gevaarlijke’, erotisch geladen woorden die de jongste metgezel nog niet mag horen, te vervangen door onschuldige.
 
Het boek is luxueus vormgegeven met goudkleurige schutblaren en leeslint, en rijkelijk geïllustreerd door Djenné Fila. Haar schilderijen zijn geïnspireerd door Kretenzische muurschilderingen en Griekse vazen. Daardoor treffen ze goed de sfeer van de verhalen zonder zich op te dringen.
 
Het beest met de kracht van tien paarden biedt een originele, krachtig vertelde kennismaking met enkele parels uit de Griekse mythologie.
 
Lida Dijkstra, Djenné Fila: Het beest met de kracht van tien paarden, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2019, 165 p. : ill. ISBN 9789024587346. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri