Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Loes Riphagen: Coco kan het!

door Jan Van Coillie

Groot worden betekent ook durven: durven je eerste stappen zetten, een sprong wagen, je vleugels uitslaan… Die durf is het thema van Loes Riphagens jongste prentenboek. En zoals zo vaak in boeken voor jonge kinderen wordt dat thema verbeeld door een dier, hier een vogeljong dat letterlijk zijn vleugels uit moet slaan.
 
De tekst kent een prettig heen-en-weer-ritme door de herhalingen in de woorden van Coco, die telkens weer het voor en tegen van de sprong afweegt met de woorden ‘als het lukt’ en ‘maar als het niet lukt’. Uiteindelijk krijgt Coco letterlijk een duwtje in de rug van zijn mama, waarna hij al snel vrolijk rond fladdert met de woorden ‘Mama! Kijk eens wat ik al kan!’ Al even voorspelbaar botst de kleine waaghals tegen een boom, maar eindigt het boek veilig en wel in mama’s armen.
 
Hoe prettig de tekst zich ook laat voorlezen, het zijn toch vooral de illustraties die de aandacht trekken. Al op de eerst prenten valt Riphagens rijke kleurenpalet op: eerst schildert ze de omgeving in warme tinten blauw en groen om vervolgens te focussen op Coco en zijn mama tegen een witte achtergrond. De wisselende achtergronden helpen ook verder in het boek om te focussen. Dat doen ook de perspectieven. Indrukwekkend is bijvoorbeeld het vogelperspectief op de prent waar Coco bibberend naar beneden kijkt, waarbij de blik van de kijker als het ware mee omlaag wordt gezogen, recht in de ogen van de loerende kat. Ook knap is de prent waarop Coco uit de boom tuimelt. Je moet het boek in de lengte draaien, waarbij het effect van de val versterkt wordt door de verticale lijnen van de boomstammen.
 
Coco’s vlucht gaat gepaard met een kleurenfestijn van bloemen en andere fladderende vogeltjes. Intussen blijft de zwarte kat op de loer liggen, tevergeefs natuurlijk. Terug veilig in het nest verdringen blauwe nachttinten het groen. Als een echo van het ochtendblauw bij het begin maken zo ook de kleuren het verhaal rond.
 
Loes Riphagen: Coco kan het!, Gottmer, Haarlem 2019, 40 p. : ill. ISBN 9789025771928. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri