Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2020

Adam Baron, Benji Davies (ill): Dit ga je niet geloven

door Goedele Ghijsen

10+ - Hoewel iedereen van Timons vriendin Veronica verwacht dat ze met glans voor haar pianotest zou slagen, vindt ze het helemaal niet erg dat ze geen graad behaalde. Vanaf het tweede hoofdstuk vertelt Timon in één grote flashback aan de lezer hoe dat komt. In de voorbije weken werd hun lievelingsleerkracht, juf Martin, weggepest en wilde Nanai, de oma van Veronica, niets meer eten. Twee dingen die Timon verschrikkelijk vindt. Om zijn juf en Veronica te helpen gaat Timon op zoek naar wat er aan de hand is.
 
Dit ga je niet geloven is Adam Barons vervolg op De jongen onder water, maar ook wie deel één niet kent, kan de belevenissen van Timon Titus goed volgen. Net als in De jongen onder water spreekt Timon de lezer rechtstreeks aan. Stukjes tussen haakjes en woorden in drukletters sluiten aan bij de stijl van de jonge ik-verteller. Wanneer Timon onder de indruk is, staat er maar één zin of zelfs één woord op het blad. Dat is niet alleen verrassend, het zorgt er verder voor dat jonge lezers snel vorderen in het boek. Ook de zwart-witte illustraties zorgen voor lucht in het verhaal.
 
Het is een concept dat tegenwoordig wel werkt voor jonge lezers, een humoristische serie. Humor is dan ook de sterkste troef van dit boek. Daarnaast volgen de gebeurtenissen elkaar door de dubbele verhaallijn snel op. Van het verrassende einde ten slotte word je als lezer helemaal stil.
 
Af en toe verliest Baron wel de balans. Zo is de beeldspraak die Timon gebruikt soms overdreven, bijvoorbeeld: ‘de lege plek in de rij geparkeerde auto’s, die deed denken aan het spleetje tussen de tanden van juf Martin’. Verder denkt de jonge Timon soms op een ongeloofwaardige manier, zoals het moment waarop hij beseft dat hij ‘het ordeprobleem in mijn tas van mijn moeder moet hebben geërfd’. Dat zijn echter slechts details, want de verhaallijn zit strak in elkaar. De ongeloofwaardige manier waarop Timons voetbalheld Jacky Chapman hem met zijn helikopter komt redden, kunnen we Baron vergeven, want voor jonge lezers is dat echt de ultieme droom.
 
Op het einde worden de leugenaars natuurlijk ontmaskerd, maar anderzijds leert de lezer dat de waarheid achterhouden niet altijd slecht moet zijn. Dankzij de humor komt het verhaal nergens belerend over, hoewel Baron een extra dimensie toevoegt aan Dit ga je niet geloven door hedendaagse thema’s aan te kaarten. In dit verhaal kunnen meisjes ook goed voetballen en is er een hilarische scène waarin Timons nichtje door het lint gaat als ze ontdekt dat de nieuwe vriend van Timons moeder vegetariër is. Het is knap hoe vanzelfsprekend diversiteit is in dit boek. De lezer ontdekt terloops dat Veronica Chinese roots heeft en dat juf Martin ooit liep in de Olympische spelen voor haar land Botswana. Baron trekt zelfs subtiel de parallel tussen de Vietnamese bootvluchtelingen in de jaren zeventig en de wijze waarop we nu omgaan met vluchtelingen. Dit ga je niet geloven is dus een pageturner met inhoud, een ideaal boek om de leesmicrobe aan jonge lezers door te geven.
 
Adam Baron, Benji Davies: Dit ga je niet geloven, Billy Bones, Amsterdam 2019, 379 p.: ill. ISBN 9789463850155. Vertaling van You won’t believe this door Anneke Bok. Distributie Agora Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri