Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2020

Lorraine Francis, Pieter Gaudesaboos (ill.): Een huis vol vrienden

door An-Sofie Bessemans

5+ - Pieter Gaudesaboos en Lorraine Francis sloegen een dikke tien jaar geleden voor het eerst de handen in elkaar voor Het boek van Mannetje Koek (2009) en Tommie en de torenhoge boterham. Tussendoor levert Gaudesaboos regelmatig solowerk af en gaat hij met anderen in zee, maar de samenwerking met Francis houdt nog steeds stand, zo blijkt.
 
Het verhaal zelf van dit prentenboek op groot formaat heeft niet veel om het lijf, maar dat is hier niet negatief. Sam zit aan de ontbijttafel en er wacht hem een drukke dag. Samen met zijn vriendjes gaat hij spulletjes kopen, dan bouwen, bakken… Wat de reden is van al die karweitjes waarbij de samenwerking loont, merk je bij het slot.
 
Francis faciliteert Gaudesaboos met een eenvoudige tekst in een gave vertaling van Siska Goeminne. Lengte en ritme zitten goed, en op veel pagina’s speelt de tekst met aangenaam ondersteunende herhaling. Het patroon van afwisseling tussen de verwondering van verteller en de relativering van het hoofdpersonage (‘maar met X die me helpen, is dit het een makkie, is het zo gebeurd...’) wordt de lezer snel bekend en het verhaal wordt netjes afgerond.
 
Het concept van dit zoekboek biedt voor de illustrator natuurlijk een goede aanleiding om zijn tekentalent tentoon te spreiden. Opent Gaudesaboos nog met een bescheiden opgezet, vrijwel leeg blad waarop de kleuter Sam lekker van zijn broodje met hagelslag zit te smikkelen (met aan zijn voeten zowel slofjes in de vorm van een kat als een echt dier dat van zijn drinkbakje likt - zijn eetbakje is trouwens ook een poezenkop), al snel stapelen de fantastische taferelen zich op. En dat stapelen mag je letterlijk nemen, want op de volgende pagina balanceren maar liefst vier tijgers en een heel arsenaal aan planken, werktuigen, boodschappentasjes en -mandjes op Sams fiets. Een aantal andere diertjes (vogels, kikkers, lieveheersbeestjes...) vult die bonte bende aan. Pagina na pagina maken we kennis met de dieren, die Sam steeds een handje helpen. Links staat de tekst, rechts de illustratie, tot aan de culminerende spread op het einde waar alle diersoorten samen met Sam iets te vieren hebben.
 
Mochten de prenten van Gaudesaboos niet genoeg zelf de aandacht trekken (wat ten zeerste te betwijfelen valt), dan kunnen tekst en voorlezer nog uitnodigen om anders te kijken. In de illustraties valt heel wat te zoeken en te tellen, en zijn er dieren, voorwerpen, vormen en kleuren om te herkennen. Al die bedrijvigheid en de drukke composities compenseert Gaudesaboos met rust in de witte achtergrond en een beperkt kleurenpalet. Charmant zijn zijn digitaal gemaakte illustraties zeker, en wie eerder werk van hem gezien heeft, zal veel zaken herkennen, zoals het vleugje nostalgie in de steeds veranderende hoofddeksels van Sam, de pins, een oude radio. Het publiek zal zeker ook de herkenbaarheid waarderen (het pak hagelslag bijvoorbeeld zal op veel Belgische tafels geen onbekende zijn) en de beeldgrapjes (zoals de kip die met het verbodsbordje de poedel buiten houdt).
 
Lorraine Francis, Pieter Gaudesaboos: Een huis vol vrienden, Lannoo, Tielt 2019, 28 p. : ill. ISBN 9789401460606. Vertaling door Siska Goeminne

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri