Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2020

Jenni Hendriks, Ted Caplan: Onverwacht

door Henk van Viegen

15+ - Meteen op de eerste pagina’s knallen de twee hoofdpersonages op elkaar, op de meisjes-toiletten. De ene, Veronica, zit tamelijk wanhopig met een zwangerschapstest in haar hand. Net als ze die verliest, dendert haar vroegere BFF Bailey de wc’s binnen. De twee staan inmiddels zo op het oog mijlenver uit elkaar: Veronica is lid van een getapt meidengroepje, ze is de beste van haar jaar en heeft al drie jaar verkering met het door menig meisje begeerde stuk Kevin. Bailey vind je de laatste tijd meestal alternatief, bonkig, cynisch en wrokkig aan een tafeltje-alleen in de schoolkantine. Bailey ziet net niet dat Veronica zwanger is.
 
Trefzeker leiden de auteurs ons daarna naar Veronica’s ouderlijk huis, waar haar zus met man en schreeuwende kinderen toevallig net aangeschoven is. Die zus was er (ook) erg vroeg bij, Veronica dénkt niet aan zo’n toekomst en besluit abortus te laten plegen. Helaas kan dat legaal pas 1600 km. verderop, in een andere staat. Ze wil Kevin niet mee, hij heeft haar met opzet bezwangerd (het condoom lek geprikt) in de hoop dat ze dan niet naar de universiteit gaat en met hem trouwt. Daarom besluit Veronica Bailey te vragen haar te rijden. Die wil wel, het lijkt haar wel een geinig avontuur. De trip en de ingreep kunnen betaald worden door Kevins dure verlovingsring te verpanden (ze treffen het met de pandjesbazin).
 
Het verbaast niet dat de twee auteurs van de debuutroman Onverwacht naam hebben gemaakt als scenarioschrijvers. Je ziet al na een paar hoofdstukken de film voor je (die al in de maak is), zo’n typisch Amerikaanse roadtrip. Het tempo is hoog, de twee adolescenten Veronica en Bailey gieren van het ene avontuur in het andere, net zo makkelijk wisselend van humeur als van landschap, met de bekende net-ontsnappingen en de daarbij horende humor. Een paar keer ontsnappen ze aan Kevin, die de achtervolging heeft ingezet, en een keer aan anti-abortusfanaten. Enkele avonturen zijn zeer ongeloofwaardig, maar gek genoeg stoort dat alleen als het om iets serieus’ gaat. De uitwerking van de episode waarin Bailey haar vader opzoekt, bijvoorbeeld, is op dit punt volgens mij mislukt. Veronica gaat de vader van Bailey uit woede om diens reactie (‘Liever had ik je niet op de wereld gezet’) met een taser te lijf… De episode op zich is wel zinnig, door de verbinding met het abortusthema.
 
Evengoed is het onderwerp best zwaar, maar de auteurs hadden zich voorgenomen een licht boek over abortus te schrijven. Dat is zeker gelukt, zo licht zelfs dat de abortus bijna ondergesneeuwd raakt door de aandacht voor de hernieuwde vriendschap van de twee aanvankelijke tegenpolen. Veronica stelt de ingreep zelfs even uit om haar vriendschap met Bailey te redden. Dit is dan weer wel erg geloofwaardig, als je meegaat met de gedachte dat voormalige beste vriendinnen die basis van hun jonge jaren nog niet kwijt zijn, en kunnen inzien dat het leven kennelijk een tijdje een andere wending nam. Dat de vriendschap er simpelweg nog is en door dit avontuur juist een onverwachte verdieping krijgt.
 
Ondanks of juist dóór de lichtheid zal het boek in zekere kringen als goddeloos worden ervaren of stevige discussies opleveren. Er is een (Spaanse) editie verschenen met op de cover het hoofd van een meisje met een zwarte balk over haar ogen, een mooi startpunt voor zo’n discussie! Maar Veronica staat moreel als een huis in het, toch nog op één punt verrassende slot.
 
Het was een goeie keus van Gottmer om de sterke en geestige illustratie van de ebook-editie te nemen van Helen Crawford-White; de ook best aardige hardcover in de VS toont het staafje van de zwangerschapstest. En de titel Onverwacht is een mooie, meerduidige afgeleide van Unpregnant.  
 
Hendriks & Kaplan gaan vanuit deze geslaagde roadnovel op seriepad: in de VS is een tweede boek van het koppel aangekondigd voor september 2020: Save Steve, met de reeksaanduiding ‘Unpregnant #2’.
 
Jenni Hendriks & Ted Caplan: Onverwacht, Gottmer, Haarlem 2020, 268 p. ISBN 9789025770914. Vertaling van Unpregnant door Esther Ottens. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri