Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2020

Smriti Halls, Steve Small (ill): Ik blijf altijd bij jou

door Goedele Ghijsen

3+ - De titel Ik blijf altijd bij jou en het koppel dieren dat elkaar diep in de ogen kijkt op de cover doen vermoeden dat dit een zoveelste exemplaar in het rijtje van prentenboeken over liefde en vriendschap is. En inderdaad: Ik blijf altijd bij jou sluit aan bij zijn voorgangers. Beer vertelt in het begin van het verhaal:
 
‘Waar je ook heen gaat, daar volg ik je trouw. Wat je ook doet, ik blijf altijd bij jou.’
 
Toch is dit boek anders. Doordat Beer groot en sterk is, lopen de dingen die ze samen doen, vaak mis. Voor de lezers is dat grappig, maar we ontdekken in de prenten ook dat Eekhoorn er niet zo blij mee is. Beer is té hevig voor Eekhoorn. Zelfs als Eekhoorn van Beer wegloopt – alleen het puntje van zijn staart is nog zichtbaar – gaat Beer erachteraan. Ik blijf altijd bij jou is dus niet alleen een boek over liefde, maar ook een verhaal over verschillend zijn.
 
In de vormgeving zit ook een contrast: Beer spreekt in dikke, Eekhoorn in dunne letters. Een verwijzing naar het motief van het verhaal: vrienden die elkaar door dik en dun steunen. Hoewel die ander soms toch een beetje te veel kan zijn… In het midden kantelt niet alleen het verhaal, maar is er ook een scharnierpunt in de sobere illustraties. Vanaf dan achtervolgt Beer Eekhoorn niet meer, maar gaat Eekhoorn op zoek naar Beer. Lezers herkennen dan in omgekeerde volgorde de weg die het duo aflegde. Als extraatje verstopte de illustrator andere koppeltjes dieren in het verhaal: een sprinkhaan en een kever, een kikker en een eend.
 
De tekst heeft een vlot ritme en een ongekunsteld rijm. Knap gedaan van de vertaler Harmen van Straten. Enkel wanneer het allemaal wat te veel voor Eekhoorn is, wordt het rijm doorbroken. Jammer dat het niet gelukt is om een evenwaardige titel voor I’m sticking with you te vinden. Anders zou Ik blijf altijd bij jou misschien wel tot het rijtje klassiekers gaan horen.
 
Smriti Halls, Steve Small: Ik blijf altijd bij jou, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam, 2020, 40 p., ill. ISBN 9789024588718. Vertaling van I’m Sticking with You door Harmen van Straten. Distributie VBK België 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri