Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2020

Daan Remmerts de Vries: Dokter Vos

door Henk van Viegen

4+ - In het vorig jaar verschenen Vos is een boef zette Daan Remmerts de Vries de lezer op ingenieuze wijze aan het denken over vooroordelen en stereotypen. Eigenlijk hoef je niet eens te zeggen dat vos een boef is, want de vos staat simpelweg bekend als sluw en gewetenloos. Als de laatste dodo bij hem aanbelt en er later gebraden gevogelte op tafel staat, is er volop ruimte voor gerede twijfel aan zijn goede bedoelingen.  
 
Ook in dit nieuwe boek speelt Remmerts de Vries met onze oordelen over de vos. Dat begint al op de titelpagina, waar we Vos onder het licht van de maan door het landschap zien gaan met een schop over z’n schouder… Deze illustratie siert ook het achterplat.  
 
Vos heeft besloten dokter te worden, maar hij wil zó graag ‘klanten’ dat hij, als er niemand op zijn spreekuur komt, de natuur een handje gaat helpen. Hij graaft een kuil, zodat hij daarna de dieren die erin zijn gevallen, gelukkig kan maken door ze te genezen. Olifant wandelt opvallend goedgehumeurd en supergezond over de plek. Vos controleert de voetstappen van olifant boven de kuil en… maakt zichzelf patiënt door er zelf in te vallen. In de spreekkamer zit intussen een sprinkhaan al een dag te wachten. Die is vanzelf beter geworden, maar ‘dankzij’ Vos moet zij toch behandeld worden. Het probleem voor daarna is: ze kan niet meer springen door de wond, terwijl ze een hele rist kleine kinderen heeft rondlopen. Vos reageert, zeker voor een vos, echt onverwacht, waarmee hij uiteindelijk (ook) zichzelf beter maakt.
 
Zoals nagenoeg altijd krijgt Remmerts de Vries het voor elkaar een tamelijk origineel verhaaltje te leveren, met een lichte moraal en een heleboel humor. Die humor komt voor een deel door de sterke tekst, met zinnetjes als:
 
‘Hier en daar liepen, in het laatste licht, wat dieren. Ze zagen er akelig gezond uit, vond Vos’.
 
En hij maar hopen dat er eens eentje lekker ziek wordt of een blessure oploopt. Maar de kracht van dit prentenboek zit ook in het hechte samenspel van tekst en tekeningen. Bij bovenstaande tekst lopen de zeer tevreden dieren in een natuur die een explosie is van paars en blauw (ook de bomen), rood en geel. Frisse, lichte waterverftekeningen zijn de illustraties, met hier en daar wat kleurig knipwerk. Ze staan bijna allemaal in blokvorm boven de tekst. Dat brengt rust en maakt dat je van de tekeningen ook nog eens echt apart kunt genieten.
 
Vos ontbreekt op slechts één pagina, daarop zie je de wachtende kinderen van sprinkhaan. Eén tekening toont alleen de poten van de vaardig verbindende Vos. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukking van Vos zijn elke keer meesterlijk weergegeven, van gespannen verwachting tot gejaagdheid en autoriteit. De bomen in de natuurafbeeldingen zorgen een paar keer voor een fraaie kadrering, bijvoorbeeld naast de plek van de kuil. Het effect is dat de val eruitziet als een soort finishplek. Gaaf zijn ook de twee ‘etiketten’ Dokter en Vos op het voorplat. Kleine grapjes ontbreken niet, zoals dat Vos de s niet kan schrijven (spiegelbeeld) en op het bord van de ogentest staan onder het alfabet pootafdrukjes.  
 
Ook dit Vos-deel is, wellicht iets minder spectaculair maar toch, geraffineerd verteld. Het heeft verder een zeer bevredigend slot. Zal Vos trouwens nog wel met enig fatsoen in een volgend deel ouderwets sluw kunnen zijn?
 
Daan Remmerts de Vries: Dokter Vos, Gottmer, Haarlem 2020, 30 p. : ill. ISBN 9789025772390. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri