Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2020

Koen Van Biesen: Doe die deur dicht

door Loes Reichenfeld

4+ - Wie heeft nou toch die deur open laten staan in Brasserie Bulldog? Een Duitse Dog probeert zijn krantje te lezen en kijkt beschuldigend naar een Boston Terriër, die zich achter zijn laptop verschuilt. Maar nee, hij was het niet. Ondertussen komt wind en regen naar binnen waaien en staat half de brasserie onder water. Bovendien komen er meer honden en andere dieren binnen door de open deur. Het wordt een chaos binnen tot uiteindelijk de Boston Terriër onthult wie dan toch die deur heeft open laten staan.
 
In dit prentenboek wordt op hilarische wijze gespeeld met metafictieve elementen. De schutbladen doen mee in het verhaal en geven zelfs met het paginagrote ‘OPEN’ en ‘DICHT’ cruciale informatie. De lezer wordt direct aangesproken door de honden en ze kruipen aan het eind bijna uit het halfronde kader om je doordringend aan te kijken. Het verhaal komt zo extra binnen en de lezer blijkt ineens de beslissende factor in het geheel te zijn. Briljant!
 
Het verhaal wordt in een grote variëteit in woord en beeld ervaren. De rijmende tekst is kort en krachtig, in wisselende tekstgrootte en wordt afgewisseld met onomatopeeën als ‘bip bip bip’ (het getik op de laptop door de Boston Terriër), ‘drip drip drip’ (de regen die naar binnen waait), ‘brrip brrip bripp’ (het geluid van de laptop onder water). Verder spreken de passanten in tekstballonnetjes, typt de Boston terriër zijn teksten in tekstblokjes en staat er in ‘Het Algemeen Wafblad’ die de Duitse Dog leest ook nog aanvullende tekst te lezen zoals ‘Onderzoek naar open deur nadert ontknoping!’.
 
Ook in het beeld is gezorgd voor afwisseling. Via vaartlijntjes zie je de wind naar binnen waaien en de dynamiek wordt versterkt doordat verschillende beweegstadia van de dieren in één personage worden afgebeeld. De illustraties zijn soms doorzichtig getekend, soms gerasterd en dan weer heel gedetailleerd geschilderd en dragen het verhaal door de vele grappige details en gezichtsuitdrukkingen van de antropomorfe dieren.
 
Koen Van Biesen heeft voor een totaalbeleving gezorgd door er een cd met liedjes aan toe te voegen, die verscholen zit in de tekst van het schutblad. Tijdens het luisteren en kijken zie je weer nieuwe elementen in het verhaal naar voren komen. Een prentenboek om telkens weer open en dicht te slaan.
 
Koen Van Biesen: Doe die deur dicht, De Eenhoorn, Wielsbeke 2020, 34 p. : ill. + cd. ISBN 9789462914612 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri