Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Catharina Valckx: Die kleine is Don, de lange is Sjon

door An-Sofie Bessemans

6+ - Die kleine is Don, de lange is Sjon van de bekroonde Nederlandse prentenboekenmaakster Catharina Valckx bundelt zes korte verhaaltjes in de Queridoreeks ‘Tijgerlezen’.
 
Don (een kleine zwarte verenbol met rood snaveltje) en Sjon (een slungelige witte eend) zijn twee vogels met een hoedje op die samen in een huisje wonen. Het duo heeft wel wat weg van De Dikke en De Dunne door de hoedjes, de slapstick (Sjon zit vast in een gat in de muur), maar laat zich nog meer kenmerken door droge humor: als Sjon boos is omdat Don alle koekjes opat, vindt Don nog een vergeten laatste koekje dat hij alsnog opeet omdat Sjon toch al boos is. Als Don het droge koekje uitspuwt, vindt hij er niet beter op dan de kruimels aan de vissen te voeren. Sjon aanziet dit verkeerdelijk voor een lieve daad en vergeeft hem terstond.
 
Aan bod komen uitvergrote emoties die kinderen bekend zijn: iets doen wat niet mag, iets liefs doen, iets met tegenzin doen, teleurstelling, jaloezie, ergens (niet) bij horen, nieuwsgierigheid, verwondering... Dat alles passeert op naturelle wijze de revue in concrete situaties. Denk aan samen op inspectie gaan als Don een onbekend beestje heeft gespot en gebeten wordt, en een hondje vinden en willen houden. Herkenbaar is ook de geborgenheid en geruststelling die uit de unieke verhouding tussen de twee vrienden spreekt, ook al hebben ze verschillende karakters (‘Je weet toch dat jij de enige bent, Donnie.’).
 
Die geborgenheid weerspiegelt zich niet alleen in de levendige dialoogjes, maar ook in de gezellige tafereeltjes die Valckx schildert. De ruime bladspiegel laat ondanks een tekst in groot letterkorps veel ruimte voor de tekeningen. We zien Don op zijn tippen staan om het kwijl van Sjons gezicht af te wassen met een teiltje en een doek, en een pagina later liggen de twee knus op een vloerkleedje na te praten bij kaarslicht terwijl de nacht valt. Hun hoedjes liggen netjes op de grond naast hen en in de deur en het raam zien we sterren aan de hemel.
 
In haar speech ter gelegenheid van de Kinderboekenwinkelprijs zegt Valckx: ‘Lief zijn vind ik een onderschatte kwaliteit, tegenwoordig. Lief is iets anders dan klef of zoet. Ik vind zelf de combinatie lief en grappig ideaal.’ Die winnende combinatie vind je zeker en vast terug in dit geslaagde boek voor eerste lezers.
 
Catharina Valckx: Die kleine is Don, de lange is Sjon, Querido, Amsterdam 2020, 99 p. : ill. ISBN 9789045123974. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri