Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Kate Dicamillo: Onmogelijk blauw

door An-Sofie Bessemans

12+ - Onmogelijk blauw is het sluitstuk in Kate DiCamillo's trilogie Three Rancheros. Het boek speelt zich net als Neem mijn hand (2016) en De vloek van de vliegende Olifantes af in de Verenigde Staten in de jaren zeventig. Nadat ze haar hond Flappy heeft begraven onder de sinaasappelbomen, vertrekt Billie Tapinski, 14 jaar oud, naar de kust op zoek naar een ander leven en zichzelf.
 
Net zoals in de voorgaande boeken blinkt DiCamillo opnieuw uit met haar zeer beheerste schrijfstijl en eenvoudig taalgebruik, waarmee ze franjeloos een tienerleven schetst dat niet over rozen gaat. Heel chic is hoe DiCamillo erin slaagt de moeilijke omstandigheden waarin een tiener op zichzelf is aangewezen te verhalen zonder dat het zwaar op de hand wordt. Haar familie lijkt niet veel om haar te geven. Als ze van huis wegloopt, mist ze haar hond dan ook meer dan haar moeder, en DiCamillo weet dit perfect acceptabel te brengen. Het minste wat je van Billie kunt zeggen, zeker bij de aanvang van het verhaal, is dat ze veelal haar zin doet. In enkele gedachten en daden wordt haar personage van plantrekker helemaal overtuigend neergezet. Ze is bijdehand, bijt van zich af en kan autorijden. Een vrijbuiter op kindermaat die mensen aantrekt, maar hen tegelijk afstoot. Zo probeert ze zich niet te veel te hechten aan Jola, de oude vrouw die haar in haar woonst opneemt.
 
DiCamillo schrijft niet alleen strakke zinnen, ze zorgt ook voor mooie cliffhangers die de hoofdstukjes moeiteloos voortstuwen (‘Dus ging ze weg.’). Heel snel weet ze ook een personage te typeren. De nogal oppervlakkige Freddie komt tot leven in slechts een paar uitspraken over haar persoonlijke droom, en ook Jola en haar omgeving worden met enkele routines raak getroffen. Enige troost voor het schamele wat het leven haar heeft toebedeeld vindt Billie in kleine dingen: de tonijntoast en de eieren die Jola voor haar maakt en in een vleugje poëzie, al dan niet meer dan wat woorden geschreven op het telefoonhokje.  
 
We hebben niet veel, maar we hebben elkaar, is wat dit boek in zijn vreugde en in zijn ellende uitademt: ‘We zullen elkaar helpen. We zullen elkaar vertrouwen’. Zeldzame verbinding die hoop biedt in die soms troosteloze maatschappij van de Verenigde Staten, waar de keerzijde van the land of the free heel duidelijk wordt.
 
Kate Dicamillo: Onmogelijk blauw, Lannoo, Tielt 2020, 253 p. ISBN 9789401465533. Vertaling van Beverly, right here door Harry Pallemans

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

De laatste dag van de veerman

Frode Grytten

Grenskolonialisme

Albina Fetahaj

Het paradijs van slapen, of Iemand die met bloemen fietst

Joost Oomen

Nachtvrouwen

Maja Haderlap

Rimpeling

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

Altijd samen

Bette Westera, Leo Timmers (ill.)

Hanna en Hamza

Janneke Schotveld, Arevik d’Or (ill.)

Je hond en jij

Elena Bulay

Kom op, we gaan!

Edward van de Vendel, Floor de Goede (ill.)

Wij zijn de nacht. De tofste dieren van het donker

Matthijs Meeuwsen en Paco Vink (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri