Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Kate Read: Eén vos. Een telboek-thriller

door Jen de Groeve

3+ - Een telboek-thriller. Ik geloof niet dat we dat al hadden in het genre van de telboeken, waar er toch een aantal bijzondere van zijn, die meer willen doen dan een kleuter van 1 tot 10 laten tellen. Denk bijvoorbeeld aan Nul is een raar getal van Henriette Boerendans, of 10 van Marion Bataille. Kate Read maakt haar belofte op een thriller waar. Als er sprake is van een vos en kippen, wees dan waakzaam, want ‘twee sluwe ogen’, ‘zes sluipende stappen’, ‘tien vlijmscherpe tanden’ voorspellen weinig goeds. Maar vreemd genoeg volgt op 10 in dit boek 100 en daarna komen we weer bij 1 uit.
 
Read beperkt de tekst tot het absolute minimum. Eén vos, twee ogen, drie kippen, vier poten… vormen de elementen van een onheilspellende opbouw, maar het verhaal daarrond zal de lezer zelf moeten vertellen. Op basis van de prenten én op de ruimte ertussen. Die prenten voeren je namelijk als stapstenen van situatie naar situatie, wat er tussenin gebeurt, is zelf in te vullen. De betrokkenheid bij het verhaal is groot, want je zoekt – en vindt – elementen die, bladzijde na bladzijde, de gevreesde afloop naderbij brengen.  
 
Het is fascinerend om te zien hoe Read het verhaal in de prenten heel mooi body geeft. Knap is bijvoorbeeld de prent waarop de vos het kippenhok besluipt (‘zes sluipende stappen‘). Read zorgt voor een mooie dieptewerking, met sporen van vossenpootjes die lopen van een gat in de afsluiting op de achtergrond naar de vos vooraan in beeld. Zijn pluimstaart zwiert vlak voor je ogen langs, terwijl hij de neus al bij het deurtje van het kippenhok verderop heeft. Die opbouw geeft een geweldige dynamiek aan de prent, je ziet gewoon de blitse snelheid waarmee de vos te werk gaat.
 
Onweerstaanbaar is de prent van ’10 vlijmscherpe tanden’. De gretige vos, de bek met blikkerend witte tanden wijd open gesperd, steekt in zijn geschakeerd rode vacht fel af tegen de donkere achtergrond. De zaak lijkt beklonken, hoewel je ook reden hebt om te denken dat hij van een kale reis zal thuiskomen. Maar de spanning houdt aan, want nu volgt een spread zonder tekst. Je kunt de prent op verschillende manieren lezen en de ontknoping wordt daardoor nog even uitgesteld.  
 
Er is meer te zien in deze telboek-thriller dan op het eerste gezicht lijkt en er valt ook heel wat te interpreteren voor de kleuter. Misschien doen de ‘zeven klopjes op de deur’ zelfs aan het sprookje denken waarin een wolf het tegen geitjes aflegt.  
 
Het boek laat zich probleemloos heel vaak opnieuw lezen en daarbij is voorpret bij de kleuter om wat er komen gaat, gegarandeerd. Ook de volwassen voorlezer geniet, van de fijne humor, het raffinement van de opbouw, het schitterend geschakeerde kleurenpalet en de extra knipoog op het einde.
 
Kate Read: Eén vos. Een telboek-thriller, Lemniscaat, Rotterdam 2019, 32 p. : ill. ISBN 9789047711797. Vertaling van One fox. A counting book thriller door Jesse Goossens. Distributie De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri