Peuters en kleuters

Marion Bataille: 10

door Chris Bulcaen

3+ - Het alom geprezen alfabetboek ABC3D van Marion Bataille was een designwonder dat een strakke pop-upvormgeving combineerde met fantasie en didactiek. Met spaarzame middelen wist ze veel variatie te brengen in het 3D-animeren van letters, alsook een vormgelijkenis in de typografische opbouw van letters over te brengen. Dit tweede boekje, over de getallen van 1 tot 10, is nog spaarzamer en strakker, en haalt die idee van gelijkvormige opbouw nog meer naar voren.
 
In een vierkantig formaat van 15 op 15 cm paraderen de dikke, zwarte cijfers op blanke pagina's in twee kruisende reeksen, opgaand van 01 tot 10, en dalend van 10 tot 01. In de opgaande reeks verschuift in een uitgeknipte ruimte telkens een deel van het cijfer mee als je de pagina omdraait, waarna op de ommezijde een ander cijfer verschijnt. Van de 3 bijvoorbeeld verschuift de rechterhelft (de twee boogjes, hier vormgegeven als twee halve cirkels) om aan de achterkant de helft uit te maken van een 8. Het schuine streepje van de 4 wordt op de ommezijde deel van de 7 -- het horizontale balkje blijft staan, terwijl het korte verticale balkje ingewerkt wordt in een uitgespaarde ruimte in het verschuivende deel. Van de 2 blijft gewoon de horizontale streep onderaan staan, zodat de schuivende rest een 9 vormt. Om dat te bereiken maakt Bataille het boogje bovenaan de 2 tot een cirkel, wat ze ook doet met het boogje onderaan de 5 om zo een 6 te kunnen bereiken op de ommezijde.
 
Met het concept van de kruisende reeksen heeft Bataille maar vijf schuifideeën moeten bedenken die na de 5 in omgekeerde volgorde terugkeren. Dankzij de typografische vormgeving maakt het schuiven de cijfers aan elkaar verwant. Dat geeft een elegantie aan de cijferkoppels waarvan de som steeds 11 is. Batailles vernuftige eenvoud drukt alzo de wiskundige perfectie van de eenheden uit. Het principe van het omdraaien wordt met 10 en 01 herhaald op de robuuste cover en de rode box waarin het boekje past.
 
Marion Bataille: 10, Querido, Amsterdam 2010, 20 p. : ill. ISBN 9789045111391
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri