Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2020

Ben Davis: Alles wat ik nog met Gizmo wil doen. De bucketlist van mijn hond

door Goedele Ghijsen

10+ - Lukas krijgt bij de dierenarts te horen dat zijn hond Gizmo niet lang meer te leven heeft. Die avond stelt hij een bucketlist op voor zijn hond omdat hij hem nog een mooie tijd wil gunnen. Zo droomt Lukas ervan om nog eens samen naar een feest te gaan, een avontuur te beleven, te gaan kamperen en Golden Beach terug te zien. Langzaam moet Lukas wennen aan het idee dat hij afscheid zal moeten nemen van zijn hond. Dat is extra moeilijk omdat Gizmo hem door zijn paniekaanvallen heen loodst. Ook de echtscheiding van zijn ouders en de pesterijen van zijn klasgenoten probeert Lukas een plaats te geven. Tijdens zijn pogingen om dingen van de bucketlist af te strepen, leert hij Liv kennen, die niet alleen Gizmo, maar ook Lucas zelf verder helpt.
  
Door Alles wat ik nog met Gizmo wil doen zit een autobiografie van Gizmo verweven waarin Gizmo in flashbacks vertelt wat er de laatste jaren met zijn baasje is gebeurd. De hond wordt door deze perspectiefwissel een volwaardig personage waarmee de lezer zich kan identificeren. Daarenboven ontdekt de lezer via Gizmo het trauma dat Lukas zelf verzwijgt.
 
Ben Davis slaagt er telkens in een spannende plotwending in het verhaal te weven en aan het einde schieten er geen losse eindjes meer over in het verhaal. Daarnaast is het een boek waarin maatschappelijke thema’s aan bod komen. Alles wat ik nog met Gizmo wil doen gaat over afscheid nemen, pesten, de gevolgen van een echtscheiding en minder kansen krijgen. Kortom, een boek over accepteren dat het leven niet altijd loopt zoals gepland. Extra leuk is dat niet alleen Lucas dit moet aanvaarden, ook de volwassen personages moeten leren gelukkig zijn met een leven vol rafelrandjes.
 
Ben Davis: Alles wat ik nog met Gizmo wil doen, Leopold, Amsterdam, 2020, 216 p. ISBN 9789025878870. Vertaling van What’s That in Dog Years? door Emiel de Wild. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri