Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2020

Ben Davis: Alles wat ik nog met Gizmo wil doen. De bucketlist van mijn hond

door Goedele Ghijsen

10+ - Lukas krijgt bij de dierenarts te horen dat zijn hond Gizmo niet lang meer te leven heeft. Die avond stelt hij een bucketlist op voor zijn hond omdat hij hem nog een mooie tijd wil gunnen. Zo droomt Lukas ervan om nog eens samen naar een feest te gaan, een avontuur te beleven, te gaan kamperen en Golden Beach terug te zien. Langzaam moet Lukas wennen aan het idee dat hij afscheid zal moeten nemen van zijn hond. Dat is extra moeilijk omdat Gizmo hem door zijn paniekaanvallen heen loodst. Ook de echtscheiding van zijn ouders en de pesterijen van zijn klasgenoten probeert Lukas een plaats te geven. Tijdens zijn pogingen om dingen van de bucketlist af te strepen, leert hij Liv kennen, die niet alleen Gizmo, maar ook Lucas zelf verder helpt.
  
Door Alles wat ik nog met Gizmo wil doen zit een autobiografie van Gizmo verweven waarin Gizmo in flashbacks vertelt wat er de laatste jaren met zijn baasje is gebeurd. De hond wordt door deze perspectiefwissel een volwaardig personage waarmee de lezer zich kan identificeren. Daarenboven ontdekt de lezer via Gizmo het trauma dat Lukas zelf verzwijgt.
 
Ben Davis slaagt er telkens in een spannende plotwending in het verhaal te weven en aan het einde schieten er geen losse eindjes meer over in het verhaal. Daarnaast is het een boek waarin maatschappelijke thema’s aan bod komen. Alles wat ik nog met Gizmo wil doen gaat over afscheid nemen, pesten, de gevolgen van een echtscheiding en minder kansen krijgen. Kortom, een boek over accepteren dat het leven niet altijd loopt zoals gepland. Extra leuk is dat niet alleen Lucas dit moet aanvaarden, ook de volwassen personages moeten leren gelukkig zijn met een leven vol rafelrandjes.
 
Ben Davis: Alles wat ik nog met Gizmo wil doen, Leopold, Amsterdam, 2020, 216 p. ISBN 9789025878870. Vertaling van What’s That in Dog Years? door Emiel de Wild. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri