Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2020

Rob Hodgson en Mike Benton: Het familiealbum van Tony T.Rex. Een dinogeschiedenis

door Elke Brand

6+ - Kun je een grappig boek maken over het uitsterven van zeventig procent van de diersoorten op aarde? Als het 66 tot 201 miljoen jaar geleden gebeurd is, blijkbaar wel. In dit boek beschrijven illustrator Rob Hodgson en professor Mike Benton namelijk op humoristische wijze de geschiedenis van de allerlaatste dinosaurus, Tony T. Rex, en zijn ‘familie’. Het boek opent met een stukje waarin Tony zich voorstelt: ‘Hou je vast voor gepeperde weetjes rechtstreeks uit het dino-universum’. Aan weetjes komen de lezers in dit boek zeker niet te kort.   

Een dinosauruskenner ben je niet zomaar en in het eerste hoofdstuk krijgt de lezer daarom eerst wat informatie over het opgraven van familieheimen. Zonder paleontologen, zouden we vrijwel niets weten over de wezens die miljoenen jaren geleden over onze aardbol wandelden. Na het lezen van dit boek kan ik toch maar mooi vertellen dat de liopleurodon eigenlijk geen dinosaurus, maar een vleesetend zeereptiel was. En ik weet nu ook dat de Iguanodon de eerste dino was die op zijn eten kauwde in plaats van het in één hap door te slikken. Dit is geschreven door iemand die zijn dino-feitenkennis op orde heeft. Of grotendeels op orde: bij het opzoeken van enkele feitjes uit het boek, blijkt dat niet alles wat er in staat, daadwerkelijk bewezen is.
  
Dit is zeker niet het eerste boek over dit onderwerp, maar door de afwisseling van feiten, humor, de opmerkingen van Tony en de mooie afbeeldingen, wel een van de leukere. Iedere dino krijgt twee volle pagina’s voor zichzelf. De illustraties zijn daarbij kleurrijk en expressief. Aan de ogen en lichaamstaal van de dino’s, kun je vrij gauw zien of het om een vriendelijk of iets chagrijniger soort gaat.
 
Bijna iedereen heeft wel eens van de tyrannosaurus en de triceratops gehoord, maar minder bekende ‘familieleden’ komen gelukkig ook langs. Als je specifiek op zoek bent naar een soort, dan vind je achterin het boek een register en voorin het boek een mooie ‘wie is wie’ pagina waar je alle dinosaurussen mét afbeelding bij elkaar hebt staan. Handig, want de officiële benamingen blijven lastig!
 
Dat we zeer waarschijnlijk nooit zullen weten hoe brachiosaurus-scheetjes ruiken of welke kleur de veren van een velociraptor hadden, neemt niet weg dat er aan de hand van opgravingen veel bijzondere eigenschappen van deze machtige wezens blootgelegd kunnen worden. Tony vertelt over ieder familielid wel iets interessants en zijn informatie wordt zo verhalend gebracht, dat de lezer misschien niet eens doorheeft dat er ook iets geleerd wordt.  
 
Dinosaurussen kwamen voor in de tijdperken Jura en Krijt. Het krijt werd afgesloten met een periode van massa-uitstervingen; (vrijwel) alle dinosaurussen legden het loodje. Dat alle personages aan het einde van het boek jammerlijk uitsterven, is dan ook geen verrassing. Gelukkig eindigt het toch met een positieve noot, want: ‘wat voor dino’s het einde was, was voor andere diersoorten het begin’.
 
Rob Hodgson, Mike Benton: Het familiealbum van Tony T.Rex, Volt, Amsterdam 2020, 80 p. Vertaling van Tony R-Rex’s Family Album door Joukje Akveld. ISBN 978902142161. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri