Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2020

Lars Deltrap: Wat Mick zag. Een speurboek

door Martina van der Logt

6+ - Van de veelzijdige illustrator Lars Deltrap, die je onder andere kan kennen van zijn tekeningen in boeken van Ulf Stark, Thijs Goverde en animatiefilmpjes van Sesamstraat is nu het eerste boek verschenen dat hij zowel schreef als illustreerde. Een detective voor kinderen vanaf 7 jaar om zelf te lezen, maar zeker leuk om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 4.  
 
In Wat Mick zag leren we Mick kennen die met zijn grote zus Hannah en zijn ouders in de Ardennen een weekendje weg is. Het detectiveverhaal speelt zich af in een oud, maar gezellig hotelletje; een klassieke whodunit-setting waarin we in de eerste paar bladzijdes alle gasten leren kennen, met hun eigenaardigheden. Wanneer er van alles lijkt te verdwijnen uit het hotel, niet in de laatste plaats de hoteleigenaar zelf, gaat Mick aan het speuren en speculeren naar wat er aan de hand kan zijn. Zijn ietwat sceptische zus Hannah wordt al snel meegesleept in het onderzoek.  
 
‘Hannah gaat rechtop in bed zitten. “Wat is dat?” Er staat een bestelauto op de parkeerplaats, met de lichten aan. Maar er is nog iets. Het is moeilijk te zien, zo donker is het buiten. “Hannah,“ fluistert Mick, “ er is daar iemand op het meer.”’
 
Het verhaal bouwt in spanning op, maar heeft een verrassende plottwist met een happy ending.  

Lars Deltrap gebruikt zijn kenmerkende striptekenstijl met arcering en terugkerende patronen in pentekening. Op iedere bladzijde zijn de tekeningen tot in detail uitgewerkt en het boek geeft de lezer dan ook veel kijk- en speurplezier. De tekeningen hebben over het algemeen weinig kleur, maar de kleuren die er zijn worden ingezet om voor de lezer bepaalde elementen in de kijker te zetten en richting te geven aan het speurwerk.
 
Wat Mick zag kenmerkt zich in het bijzonder door wat er aan de ene kant verteld wordt en aan de andere kant te zien is. Zoals in een whodunit is het aan de oplettende lezer (of kijker) om in de details aanwijzingen te vinden en het mysterie op te lossen. De overzichtelijke setting en de vaste gasten waarop gefocust kan worden, geven de lezer de mogelijkheid te ontdekken wat er aan de hand is. Zoals bij veel detectiveverhalen worden er meerdere verdachten neergezet die zich eigenaardig gedragen, maar ieder met een ander motief. De laatste bladzijdes geven een Poirot-eske ontknoping, met alle personages bij elkaar. De tekst en illustratie vallen samen en het complete verhaal wordt geschetst. Ontzettend leuk en knap gevonden!
 
De vertelling is op zichzelf al aardig spannend, maar juist de tekeningen maken het verhaal. Deltrap gebruikt in zijn tekst veel vragen die de lezer aansporen in de tekeningen te zoeken naar het antwoord. Tegen het einde gaat Mick aan het speculeren. De oplettende lezer houdt er tegen die tijd als het goed is al zijn eigen theorieën op na. De illustraties zijn op een fantastische manier complementair aan het verhaal, zij vertellen namelijk meer en beter wat er aan de hand is dan de tekst zelf. De tekst stuurt de lezer, maar de tekeningen maken het verhaal. Wat Mick zag is een schitterend speurboek met een grappige plottwist, een leuke whodunit die de oplettende jonge lezer als een echte detective aan de slag zet.
 
Lars Deltrap: Wat Mick zag. Een Speurboek, Querido, Amsterdam 2020, 48 p. : ill. ISBN 9789045124308. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri