Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2020

Tjibbe Veldkamp, Noëlle Smit (ill.): Vuilnisvarkens Job & Bob

door Robin van Elk

3+ - Niet alles wat bij het vuilnis ligt, is afval. Soms is er ook iets waardevols tussen te vinden, zoals een hondje! Dat is de boodschap van het nieuwe boek van Tjibbe Veldkamp en Noëlle Smit, die eerder al samenwerkten voor Hotze de botskabouter. Met Vuilnisvarkens Job & Bob hebben ze opnieuw een heel aantrekkelijk kinderboek gemaakt.    

Vuilnis zien we elke dag en het is goed voor kinderen om daar even bij stil te staan. Wat is afval? Wie haalt het op en wat gebeurt er daarna mee? In de huidige tijden van massaconsumptie en plastic soep is afval een belangrijk thema, maar ook lastig om aan kleine kinderen over te brengen. Veldkamp en Smit hebben het thema op een toegankelijke manier aangekaart, namelijk door middel van een stapelverhaal in een modern en origineel jasje.
 
Ze gebruiken steeds dezelfde formule: zwijn Bob en varken Job halen op verschillende plekken het vuilnis op, maar tussen het afval zit telkens een hondje verstopt. ‘Hoppakee… hoppakee… HOP! Moet dat hondje mee?’ ‘NEE, STOP! Kiep de vuilniswagen, Job!’. Rijm en herhaling van tekst en beeld werken hier aanstekelijk. Leuk hoe de makers het hondje Rob als voorbeeld gebruiken van iets dat niet bij het afval hoort. Dat is voor kinderen heel vanzelfsprekend, een hond is namelijk geen afval. Met dat als uitgangspunt proberen Veldkamp en Smit de jonge lezers verder bewust te maken van wat dan wél bij het vuilnis thuishoort. Heel subtiel stippen Veldkamp en Smit hier het onderwerp recycling aan.
 
Op verschillende spreads zien we bont gekleurde dieren en vuilnis tegen een zwart-witte achtergrond van gevels. Op die manier wordt de aandacht naar het vuilnis, de vuilnisvarkens en hondje Rob getrokken. Doordat het hondje een felgele kleur heeft, wordt het tijdens het (voor)lezen een spel om Rob tussen het vuilnis te ontdekken. De tekst speelt hier verder op in doordat de varkens ook op zoek zijn naar het hondje. Het is een hele klus om het hondje op tijd te ontdekken voordat de vuilnisvarkens het afval in de vuilniswagen hebben gegooid. Schieten ze wel op? ‘Het is intussen laat op straat, terwijl er nog veel vuilnis staat’. Het valt niet mee op vuilnisman of vrouw te zijn. Het is soms flink aanpoten, zo blijkt ook uit dit prentenboek.
 
De tekst - kort, duidelijk en ritmisch - leent zich heel goed om voorgelezen te worden. De illustraties zijn speels en geven tegelijkertijd een diepere laag aan het verhaal. Dingen die niet gezegd worden, komen door middel van het beeld toch naar voren. Op vernuftige wijze weet Smit bijvoorbeeld in een spread aan te geven dat sommige meubels in een huis staan en daardoor geen afval zijn, terwijl andere lampen en kasten wel bij het vuilnis staan. Wat is het verschil en waarom belandt het ene meubilair wel in de vuilniswagen en het andere niet? Het plezier waarmee Veldkamp en Smit het boek gemaakt hebben spat van het prentenboek af en maakt het een feestje om (voor) te lezen.
 
Tjibbe Veldkamp, Noëlle Smit: Vuilnisvarkens Job en Bob, Gottmer, Haarlem 2020, 30 p. ill. ISBN 9789025773397. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri