Peuters en kleuters

Tjibbe Veldkamp, Noëlle Smit (ill.): Hotze de botskabouter

door Liesbeth Verlinden

In dit boek is de interactie tussen de voorlezer en zijn publiek van essentieel belang. Het verhaal steunt nl. op een meningsverschil: de verteller is ervan overtuigd dat het hoofdpersonage Hotze een heel voorzichtig kaboutertje is. Wanneer Hotze gaat autorijden, zet hij zijn helmpje op en doet hij zijn gordel om. Op dat moment wordt het kind echter aangezet om het voorlezen te onderbreken met een ferme ‘toen ging Hotze botsen!’ Wat volgt, is een repetitief verhaal waarbij bovenstaande slagzin steeds bewaarheid wordt -- tot ogenschijnlijk ongeloof van de voorlezer natuurlijk. Wanneer uiteindelijk het hele kabouterdorp bij een massale botsing betrokken geraakt, heeft het kaboutertje zijn lesje wel geleerd.  

Interactieve voorleesboeken kunnen vaak leuke resultaten opleveren, maar de uitwerking doet in dit geval gekunsteld aan. De zinnen die het kind moet lezen, zijn voor de duidelijkheid in vetjes gedrukt. Interactie bij het voorlezen is echter iets wat in vele gevallen spontaan tot stand komt, en het voelt vreemd aan om die interactie dan volledig door de tekst te laten leiden. Het lijkt ook een heel gedoe om het kind zijn rol aan te leren en het voorlezen tegelijkertijd leuk te houden.
 
Dan zijn de tekeningen van Noëlle Smit van een betere kwaliteit. Deze illustratrice heeft al verschillende Nederlandse uitgaven van prenten mogen voorzien, waaronder enkele jeugdboeken van Harm de Jonge. In Hotze schittert ze o.m. door haar frisse kleurgebruik en sprekende dierentekeningen. Bovendien geeft zij de kabouterwereld een originele invulling door typische beelden uit de natuur (paddenstoelen, grassprietjes) te combineren met huishoudelijke voorwerpen. Zo is er een takelwagen gemaakt van een blikje Campbell's soep, groeien er paddenstoelen uit een paar gestipte pumps, en heeft een van de kabouterhuisjes een trechter als dak. De natuur en de mensenwereld worden op zo'n vanzelfsprekende manier vermengd dat je vaak erg goed moet kijken om te zien wat er nu juist allemaal in de tekeningen verwerkt zit.
 
Een twijfelgeval dus, dit interactieve prentenboek. Als je denkt dat jouw kind wel talent heeft voor toneel, dan kan je op YouTube een filmpje bekijken waarop auteur Tjibbe Veldkamp zelf de werking van zijn boek demonstreert met zijn dochtertje Nani. Schattig is vooral het moment waarop het dochtertje even uit haar rol valt en verklapt: ‘Mama zegt dat ik moest zeggen...’
 
Tjibbe Veldkamp, Noëlle Smit: Hotze de botskabouter, Gottmer, Haarlem 2008, 28 p. ill. ISBN 9789025744304. Distributie L&M Books
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri