Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.): Het geheim van de tuin

door Jan Van Coillie

8+ -- Kookboeken zijn een rage. Af en toe verschijnt er ook een origineel kookboek voor kinderen, zoals Het geheim van de tuin. Het boek verschijnt ter gelegenheid van 100 jaar Amsterdamse schooltuinen in samenwerking met de gemeente Amsterdam en het Rijksmuseum.   

De recepten zijn van de hand van Joris Bijdendijk, chef-kok van het beroemde restaurant van het Rijksmuseum. De gerechten bevatten geen vlees, maar wat ze vooral origineel maakt is de combinatie van groenten en fruit, bijvoorbeeld doperwten met kiwi of aardbeienkneuzen met knol en kaas. De glasheldere uitleg van de bereiding wordt extra verduidelijkt door de illustraties van Floor Rieder, waarop de ingrediënten stapsgewijs met pijltjes met elkaar worden verbonden. De recepten worden gevolgd door een hoofdstukje ‘Zaaien en oogsten’, met uitleg over hoe je een eigen groentetuintje kunt aanleggen.
 
Het boek opent met een verhaal van Jan Paul Schutten dat, zeker in contrast met de recepten die volgen, jammer genoeg weinig pit bevat. De afloop is vanaf het begin voorspelbaar, de personages zijn oppervlakkig en de opbouw mist spanning. Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum wil bij zijn museum een toprestaurant. Om de beste kok van het land te vinden, organiseert hij een wedstrijd. De bekendste topchefs nemen deel en ook de onbekende, jonge George, die het koken leerde van zijn Franse grootmoeder. Omdat snel duidelijk wordt dat hij door zijn durf en originaliteit kan winnen, spannen de topchefs samen om hem te saboteren. Dat lukt ze meermaals, tot George hulp krijgt van Isa, de dochter van de tuinier van het museum. Keer op keer treedt zij op als reddende engel, wat op de duur voor al te gemakkelijke oplossingen zorgt. Dat George wint, is op het eind al lang geen verrassing meer. In een nawoordje legt de auteur kort uit wat fantasie is in het verhaal en wat werkelijkheid. Ook die uitleg kan het verhaal niet opkrikken. Gelukkig volgen na dit zoutloze verhaal de sprankelende recepten, die uitnodigen om meteen aan de slag te gaan.
 
Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.): Het geheim van de tuin. Een avontuurlijk kinderkookboek, Gottmer, Haarlem 2020, 95 p. : ill. ISBN 9789025773625. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri