Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

Paul Boston, John Farndon (ill.): In vogelvlucht de wereld rond

door Elke Brand

7+ - We gaan in dit fijne boek écht in vogelvlucht de wereld rond. Of, zoals de oorspronkelijke titel Bird’s Eye View. The Natural World ons vertelt: we zien de natuur van onze wereld vanuit het vogelperspectief. Haar schoonheid is goed gevangen door de makers. Op atollen in de Grote Oceaan, tussen de bergen van Wales, op de groene pieken van Guilin, zelfs in de enorme kou van het noorden van Scandinavië; in ieder gebied waar je met de luchtballon van auteur Paul Boston en illustrator John Farndon overheen vaart, zou je wel willen wonen. In dit boek, wil je wonen.
  
Je bekijkt twaalf idyllische landschappen van boven- en veraf. Dat levert minuscule yurts, floridapanters, mantaroggen, cipressen en bobakmarmotten op. Het is ‘de aarde zoals je die nog nooit hebt gezien’, volgens de ondertitel op de cover. Nu we de wereld tegenwoordig relatief gemakkelijk panoramisch kunnen bekijken met drones of via internet, is deze uitspraak mogelijk iets te enthousiast. En hoewel de illustratiestijl heel anders is en de locaties verschillen, doet de reis enigszins denken aan De gele ballon uit 2003 van Charlotte Dematons.
 
Dat neemt niet weg dat het een mooi, informatief en kleurrijk geheel vormt waar je naar blijft kijken. De paginavullende illustraties laten de grote variëteit aan fraaie natuur zien en de planten en bewoners worden eenvoudig neergezet. De dieren leven harmonieus samen. Slechts één keer worden twee gnoes door een krokodil in Oost-Afrika gegrepen tijdens de grote trek. Verder blijven alle soorten keurig bij elkaar uit de buurt.
 
De laatste twee alinea’s van het boek herinneren ons er aan dat we voor de aarde moeten blijven zorgen: ‘de natuur is prachtig, maar kwetsbaar’ en ‘landschappen die in het boek langs kwamen, gaan soms snel achteruit.’ Door mens aangerichte schade, zoals een drooggelegd Aralmeer of gekapte bomen in de Amazone, worden wel aangestipt in illustraties en tekst, maar de schoonheid van de vlucht voert verder de boventoon. Leerzaam om het boek te eindigen met een waarschuwing die ons weer op aarde zet. De negatieve gevolgen van menselijk handelen voor de natuur komen door het verder vrij onschuldige karakter van het boek, wel wat uit de lucht vallen.
 
De informatie bij de afbeeldingen, maakt het een aantrekkelijk werk om op de basisschool bij aardrijkskunde en biologielessen in te zetten. Onderaan de pagina staan steeds enkele dieren en planten uitvergroot. Ook vind je hier kleine landkaartjes waaraan je af kunt lezen waar de ballon zich op dat moment bevindt. Verrassende geologische kenmerken kun je van een afstand bekijken en op iedere pagina staan interessante weetjes over de natuur en haar bewoners. Wist je bijvoorbeeld dat er in een deel van Gran Chaco (Zuid-Amerika) jaarlijks zulke enorme regenbuien vallen dat de hele vlakte van 650.000 vierkante kilometer in een moeras verandert? Drie van de twaalf spreads zijn zelfs uitvouwbaar, wat nog meer zoek- en ontdekplezier oplevert. En niet alleen de voor de hand liggende dieren en locaties komen langs, maar ook de minder bekende, zoals de Lamantijn en de Soeslik, krijgen een plekje.
 
John Farndon en Paul Boston: In vogelvlucht de wereld rond, Van Goor, Amsterdam 2020, 44 p. : ll. ISBN 9789000374137. Vertaling van A Bird’s Eye View. The Natural World door Henriëtte Gorthuis. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri