Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

Jowi Schmitz: Beste broers

door Robin van Elk

8+ - Raf (8) en Robbie (5) beginnen aan een nieuw avontuur. Ze verhuizen van de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma op het platteland. De moeder van de broertjes heeft namelijk een nieuwe baan in het ziekenhuis daar in de buurt. Hun vader is recentelijk ontslagen en probeert er achter te komen wat hij nu eigenlijk wil met zijn leven. Dat zorgt voor veel spanningen in het gezin.    

Jowi Schmitz weet in Beste broers karakteristieke personages en beeldende omgevingen neer te zetten. Zo schrijft ze over een jolige vader die constant push ups aan het doen is en te vaak dezelfde grapjes maakt, een moeder die te druk met haar werk is en nog steeds niet weet dat Raf niet van boter op zijn brood houdt en een opa die niet veel lacht, een beetje stug is en alleen maar aan zijn toren in het bos wil bouwen.  
 
Oma omschrijft de familie als erg eigenzinnige types: ‘Dat je zelf bedenkt wat je wil, maar niet altijd bedenkt wat iemand anders wil’. Deze eigenschap is bij elk volwassen personage, behalve oma, opvallend aanwezig en zorgt voor veel pijnlijke situaties die voor de broertjes niet prettig zijn. Robbie is nog iets te jong om daarop te reflecteren, maar Raf niet. Hierdoor zit hij met vragen in zijn hoofd als: ‘Hoe zorg je ervoor dat je opa en oma niet doodgaan. Hoe maak je je moeder weer blij. Of, nog beter, hoe zorg je dat je ouders weer verliefd op elkaar worden’. Deze vragen zijn nog enigszins geloofwaardig voor een kind van acht. In de rest van het verhaal staan echter onrealistische overdenkingen van Raf. De toch al zware onderwerpen worden hier nog eens extra door aangedikt.  
 
Aan het begin van het verhaal bieden de illustraties van Chuck Groenink afleiding van de wat moeilijke thema’s. De tekeningen geven de emoties mooi weer. Vooral de illustraties die een hele pagina beslaan, slokken de lezer even op. Naarmate het verhaal vordert maken de familieleden een ontwikkeling door: vader vindt zijn passie in bakken, moeder geeft de kinderen meer aandacht, opa keert terug uit het ziekenhuis, oma’s hartoperatie is goed verlopen en de broertjes zijn enorm dapper geweest. Ontboezemingen tussen personages en filmisch beschreven passages zorgen voor veel ontroering. Met name de momenten waarop blijkt hoeveel opa van zijn vrouw houdt en de oprechte verontschuldiging van moeder aan Raf zijn erg meeslepend.  
 
Schmitz weet veel te zeggen in weinig woorden:  
 
“Eerst waren we gewoon broers, omdat dat nou eenmaal zo was. Nu zijn we …” hij pauzeert even omdat hij het woord anders gaat uitspreken - “Broers.” “Beste broers,” zeg ik.
 
Het zijn zulke passages die ervoor zorgen dat het verhaal ondanks de pittige thema’s toch prettig leesbaar is.
 
Jowi Schmitz: Beste broers, Hoogland & Van Klaveren, Hoorn 2020, 228 p. ISBN 9789089673169 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri