Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

Paul Biegel, Linde Faas (ill.): Het sleutelkruid

door Mirjam Noorduijn

9+ - ‘Dat is nu het mooiste van een verhaal, dat men iets moet wegslikken na afloop, iets droevigs, waarover men het liefst zou gaan huilen. Zo een verhaal met een brokje’.   

Een citaat van meesterverteller Paul Biegel (1925-2006) uit Het sleutelkruid, zijn derde boek, uit 1964. Het is slechts één voorbeeld van de virtuoze, fantasierijke schrijfstijl die zijn oeuvre kenmerkt. Uitgeverij Gottmer publiceerde drie gelauwerde Biegel-titels in een nieuwe uitvoering: De kleine kapitein , dat zijn 50-jarig jubileum viert, Nachtverhaal en meer dan zestig titels in het totaal.
  
Het sleutelkruid is een sprookjesachtige raamvertelling die wordt gerekend tot Biegels beste boeken. In 1965 werd het uitgeroepen tot het kinderboek van het jaar en in 2005 werd het genomineerd voor de Griffel der Griffels. Het verhaal gaat over de duizend jaar oude koning Mansolein wiens hart ‘tikt als een scheefstaande klok’. De koning zal sterven, tenzij de wonderdokter het geneeskrachtige sleutelkruid tijdig vindt. De dokter moet hiertoe een zware, lange tocht afleggen. In de tussentijd moet het hart van de koning ‘opgewonden worden als een klok’ om te blijven kloppen. En daar is maar één manier voor: ‘Vertel hem elke dag een spannend avontuur’. De verhalen dienen als levenselixer voor de koning en houden zijn oude hart jong. Het zijn Paul Biegels krachtige verhalen, ál zijn verhalen, waarmee hij elke keer weer (ook) het hart van zijn lezers ‘opwindt’ en waarbij je na afloop ‘een brokje’ wegslikt.
 
Voor deze uitgave zijn de oorspronkelijke zwart-witillustraties van Harmen van Straaten vervangen door mooie kleurenprenten van Linde Faas. Ze heeft ruim, sfeervol en dynamisch geïllustreerd en een aantal prenten over een of twee volledige pagina’s komen schitterend tot hun recht.
 
Paul Biegel, Linde Faas: Het sleutelkruid, Gottmer, Haarlem 2020, 143 p. : ill. ISBN 9789025773717. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

De nachten van de pest

Orhan Pamuk

Het voortleven van de vuurvliegjes

Georges Didi-Huberman

Margriete

Kathleen Vereecken

Onkrijgbaarheid

Tim Krabbé

Overal zit mens. Een moordfantasie

Yves Petry

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Frank en Bert

Chris Naylor-Ballesteros

Goed zo, mama!

Chris Haughton

Het 'klassieke oeuvre' van Imme Dros

Naar een nieuw Troje

Kunstmatige intelligentie is niet eng

Bas Haring, Maus Bullhorst (ill.)

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri