Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2020

Axel Scheffler & Rosa Scheffler: De pareldief

door Iene Bocken

6+ - Pauw heeft het ontzettend druk in zijn Parel Paleis waar hij prachtige wortelbroches maakt van kralen. Hij heeft dringend nood aan een hulpje met handige vleugels. Het kleine, grijze, ietwat stoffige hoen is helemaal verliefd op de prachtige kleuren en de glitters die hij in de etalage ziet. Als de zon schijnt op de schitterende broches, kettingen en spelden zijn ze oogverblindend mooi. Het hoentje gaat in de leer bij Pauw, leert borduren, opruimen en vegen. Hij is dolgelukkig dat hij tussen al dat moois mag werken. Op een dag glinstert een prachtige parel hem tegemoet en hoen steekt hem vliegensvlug tussen zijn veren.

Op een dag is het hele dorp in rep en roer. Er heerst een enorme opwinding want de koets met Zijne Hoogheid is in aantocht! De kroon van de prins is stuk en enkel de Parelpauw is vakkundig genoeg om ze te herstellen. Als Pauw na een drukke dag zo moe is dat hij in slaap valt, ziet het hebberige hoen zijn kans... ‘Allemaal van mij… o, hoe dat glinstert, schittert en glimt… allemaal van mij… voor altijd en eeuwig… van mij, van mij, van mij!’   

De pareldief
is een verhaal met een duidelijke boodschap. Pauw is goedhartig en zorgzaam, Hoen laat zich leiden door zijn domheid, hebzucht en ijdelheid. Zijn glitterzucht breekt het vertrouwen van Pauw en de teleurstelling is groot. De te leren les: eerlijkheid duurt het langst. 
 
Axel Scheffler is vooral bekend als illustrator van het klassieke prentenboek De Gruffalo, dat hij samen met Julia Donaldson maakte. In De pareldief werkt hij samen met zijn zus en vertellen ze een verhaal met een tekst die glinstert en glanst. De illustraties zijn opgebouwd in zijn herkenbare stijl: potloodschetsen afwerkt met ecoline-inkt en laagje kleurpotlood.  
 
Deze co-creatie is zowel een prentenboek als een doe-boek. Rosa Scheffler is hartstochtelijke verzamelaarster van bonte kralen. In het doe-deel geeft ze tips en uitleg over stoffen, naalden en kralen. Met de handige patroontjes en beschrijvingen kun je zelf aan de slag.  
 
Axel Scheffler, Rosa Scheffler: De pareldief, Ploegsma, Amsterdam 2020, 88 p. : ill. ISBN 9789021680729, Uitgeverij Ploegsma Amsterdam. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri