Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2020

Jan van Coillie (sam.), Sassafras de Bruyn (ill.): Een stukje van de regenboog. De mooiste kindergedichten uit het afgelopen decennium.

door Martina van der Logt

Smakelijk lezen! 

Smakelijk lezen!
Twee ogen om te eten
van dat lekkers op het blad!
Hele repen letters
naar binnen in één hap!
 
Smakelijk lezen!  
Twee ogen als twee monden,
veel woordjes in één keer!
Van letters krijg je honger,
van lezen nog veel meer.
 
(Frank Adam, uit Als de bomen straks gaan rijden. De Eenhoorn, 2011).
 
9+ - Met dit gedicht opent de prachtige gedichtenbundel Een stukje van de regenboog, een bloemlezing van Jan van Coillie. Het is een boek om van te smullen! Een boek dat volgens mij in elke school en in elk gezin een prominent plekje op de boekenplank zou moeten hebben, niet in de laatste plaats vanwege de prachtig geïllustreerde en vormgegeven kaft.
 
Een stukje van de regenboog is de nieuwste bundel in de reeks bloemlezingen van kindergedichten waarbinnen al eerder Ma, er zit een dichter in mijn hoofd (1983), Kom maar dichter (1990), De dichter is een tovenaar (2000) en Wat je ziet zit in je hoofd ( 2011) verschenen.Voor Een stukje van de regenboog selecteerde Jan Van Coillie kindergedichten uit het afgelopen decennium (2010-2020). Poëzie is volgens Van Coillie ‘de seismograaf van wat er in de maatschappij beweegt’ en als gevolg daarvan zie je twee thema’s naar voren komen die je in de eerder verschenen bloemlezingen niet kon vinden: diversiteit (‘De wijde wereld) en wat taal en lezen bijzonder maakt (Letters, woorden en boeken). In het hoofdstuk ‘De wijde wereld’ is bijvoorbeeld het prachtige gedicht Nieuwe taal van Reine de Pelseneer te vinden:  
 
Nederlands is niet de taal
die ik het best begrijp.
 
Ik ben geboren in Iran,
waar woorden geuren,
naar granaatappel
en zinnen zoet als dadels zijn.
 
Nederlands proeft moeilijk.
Letters liggen lastig op mijn tong.
 
Soms geniet ik gulzig van
de smaak van een niet woord:
huppelen of pannenkoek,
gezellig
of verstrooid.
 
(Reine de Pelseneer, uit: Ahoy! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel, De Eenhoorn, 2017)
 
Door de indeling van het boek zijn de thema’s helder terug te vinden in de gedichten en daarmee ook voor jonge lezers, voor wie ze immers bedoeld zijn, gemakkelijk te kaderen en te vertalen naar hun eigen belevingswereld.
 
Jan Van Coillie heeft in zijn voorwoord, dat ook zeker het lezen waard is, beschreven wat zijn criteria en overwegingen waren om van alle gedichten in alle boeken nu juist deze te kiezen. Het is fijn om zo meegenomen te worden in het proces dat aan het boek vooraf ging. Door zijn aandacht voor originaliteit, authenticiteit, de juiste spanning en vakmanschap én door zijn uitgebreide kennis en ervaring in de jeugdliteratuur, ben je als lezer verzekerd van kwaliteit.
 
De fantastische illustraties van Sassafras de Bruyn geven zowel letterlijk als figuurlijk kleur aan het boek. De potloodtekeningen doen denken aan de werken van Hiëronymus Bosch en geven op een ietwat absurdistische en speelse wijze op treffende manier de gevoelens en situaties weer die in de gedichten op de aangrenzende bladzijde te vinden zijn. Sassafras de Bruyn maakt het boek tot een showmodel, je wilt het ergens op display hebben en laten zien. Menig bezoeker in mijn huis (hoewel dat er niet veel zijn in deze tijden van corona) hebben het boek, aangetrokken door de prachtige kaft, opgepakt en bleven vervolgens door de voortreffelijke moderne kindergedichten van onder andere Edward van de Vendel, Bette Westera, Joke van Leeuwen, Kate Schlingemann en Ted van Lieshout smullen van al die repen letters. Een pareltje dus! En wat mij betreft, smakelijk lezen allemaal!
 
Jan Van Coillie, Sassafras de Bruyn: Een stukje van de regenboog, Davidsfonds/Infodok, Antwerpen 2020, 136 p. : ill; ISBN 9789002271243. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri