Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2020

Mark Janssen: Altijd dichtbij

door Loes Reichenfeld

6+ - Geïnspireerd door twee reizen naar Nepal, komt prentenboekenmaker Mark Janssen met een heel nieuwe invalshoek. Geen tekstloos prentenboek in uitbundige kleuren en expressieve vormen, maar een ingetogen zwart/wit prentenboek in gedetailleerde potloodtekeningen en een tekst die je meeneemt in de gedachten van een klein verdrietig jongetje. Een prentenboek zo bijzonder, waar je niet op uitgekeken raakt.    

Het verhaal gaat over Babu, die zijn overleden oma mist. Hij gaat naar haar op zoek, want ze had beloofd dat als hij verdrietig zou zijn, ze heel dicht bij hem zou zijn. Maar hij kan haar niet vinden. Niet aan de oevers van het meer, niet in de warmte van de zon, niet op het plein bij de tempel en niet aan de voet van de oude gerimpelde banyanboom. De tijd verstrijkt en andere dingen nemen Babu in beslag, maar het gemis blijft. Langzaam krijgt Babu een inzicht in waar oma is.  
 
In twaalf spreads leef je mee met de zoektocht van Babu en zie je hem worstelen met zijn verdriet. Elke illustratie zorgvuldig gecomponeerd en in balans, waarin je oog getrokken wordt naar elementen die oplichten in het verhaal. Realistisch verfijnd getekend met genoeg ruimte voor de eigen verbeelding. In elke prent zorgt het contrast tussen wit en het donkerste zwart voor het kruiden van het verhaal, vertelt Mark Janssen in de Grote Vriendelijke Podcast. En dat zorgt voor de dynamiek. Knap hoe het verhaal tot leven komt met slechts één potloodje op een wit vel papier, waarbij de tekst kleur geeft aan de afbeeldingen: ‘langzaam kleurde de hemel van rood naar paars naar het donkerste blauw’. In korte poëtische zinnen lees je Babu’s innerlijke monoloog en de dialoog die hij op het laatst voert met zijn opa.
 
Zo vullen beeld en tekst elkaar aan in een synergetische relatie. Beide zetten aan om er langer bij stil te staan. De innerlijke gedachten bieden troost en de afbeeldingen raken je in je hart en nodigen uit om te genieten van de subtiele tekens om ons heen. De prachtig geïllustreerde goudkleurige schutbladen trekken je gelijk het verhaal in met een peinzende Babu op een plein voor een exotisch tempelcomplex dat gespiegeld wordt in een grote plas water.
 
Een mooie uitgave met goud op snee en – heel bijzonder voor een prentenboek - genummerde pagina’s. En voor de liefhebbers is er zelfs een luxe grotere editie uitgebracht op dikker papier en met een linnenrug. Stiekem wil je natuurlijk die luxe uitgave hebben om voor altijd te kunnen koesteren.
 
Mark Janssen: Altijd dichtbij, Lemniscaat, Rotterdam 2020, 29 p.: ill. ISBN 9789047712640/ISBN 9789047713098. Distributie De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri