Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2020

Nadia Budde: Stekelhaar is echt niet raar!

door Loes Reichenfeld

4+ - Iedereen heeft wel iets dat hij graag aan zichzelf wil veranderen. Zo ook in Stekelhaar is echt niet raar! Een jong stekelvarken neemt je mee langs allemaal familieleden, buren, vrienden en andere dieren. Ze kijken ontevreden naar hun foute kapsel, vlekken, te grote mond of te dikke nek. Iedereen ziet zich graag net even anders. Maar gelukkig denkt oom Colombo daar heel anders over en geeft wijze raad.   

Dit is een prentenboek dat zich als een gedicht laat voorlezen, met op elke pagina een rijmende zin in grote geschreven letters rondom het karakter. Met trefzekere viltstiftzwarte lijnen heeft Nadia Budde de figuren op papier gezet, ingekleurd met veelal effen kleuren. De eenvoud zal jonge kinderen zeker aanspreken en uitnodigen om ze na te tekenen of eigen creaties te maken. Ze zijn grappig, absurd en proberen op een onbeholpen manier hun onvolkomenheden te verbloemen. Met op elke pagina een andere effen achtergrond, lijken het allemaal portretten op zichzelf. Maar samen vormen ze een mooi geheel, verbonden door de melodie van het rijm. Edward van de Vendel heeft ook in de vertaling deze vaart weten vast te houden, waardoor het zich heerlijk laat voorlezen. Van:
 
‘Meine Neffen Tim und Torsten haben keine Lust auf Borsten
Und mein Onkel Waldemar hätte lieber glattes Haar’
 
Maakte hij:
 
‘Mijn twee neefjes Tim en Tom vinden al hun stekels stom.
Toen oom Haroen nog haren had, wilde hij ze ook al glad.’
 
En als je dan naar die twee neefjes kijkt, zie je geen stekelvarkens, maar egeltjes. En oom Haroen lijkt meer op een zeehond. Zo zijn alle dieren verschillend van elkaar, ook al zijn ze soms familie. Opa Ozewoud is een schildpad en zusje Marjolein lijkt meer op een hond. Zonder dat het in de tekst staat vermeld, heb je de afbeeldingen nodig om deze diversiteit te ontdekken in het verhaal.
 
Een goede keuze van Tiptoe Print om dit Duitse pareltje uit 2013 te laten vertalen door een van de beste Nederlandstalige dichters in kinderboeken. Deze kleinschalige uitgeverij in Brussel publiceert slechts vier titels per jaar en zoekt bewust naar prentenboeken die ‘zowel het literaire landschap als het blikveld van de (jonge) lezer verruimen.’ En daar zijn ze zeker in geslaagd met dit grappige beeldverhaal. Een boek dat kinderen zelfvertrouwen geeft en als mantra in je hoofd achterlaat: ‘Alles wat je weten moet: zoals je bent, zo ben je goed!’
 
Nadia Budde: Stekelhaar is echt niet raar!, Tiptoe Print, Brussel 2020, 30 p. : ill. ISBN 9789463880541. Vertaling van Und ausserdem sind Borsten schön! door Edward Van de Vendel. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri