Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2021

Kacen Callender: Dit is best wel een episch liefdesverhaal

door An-Sofie Bessemans

15+ - Dit is best wel een episch liefdesverhaal vertelt hoe na lange tijd Oliver James Hernandez weer opduikt in het leven van Nate, alias ‘Bird’. De twee zijn jeugdvrienden, maar toen Oliver naar New Mexico verhuisde, kwam de vriendschap op een moeilijke manier ten einde. Als Oliver terugkeert naar Seattle, verwerkt Nate nog de breuk met Flo(rence), die iets begonnen is met bitchy Lydia, maar die hij desondanks te vriend probeert te houden. In hetzelfde kliekje op de middelbare school is er ook de wat teruggetrokken gameliefhebster Ashley, en de rosse, rijke Gideon, die sinds hij aanvoerder is in het voetbalteam aan populariteit heeft gewonnen. Nate worstelt thuis met zijn beschermende moeder, die in apathie blijven hangen is na de dood van zijn vader, maar vindt veel steun bij zijn zusje Becca, die in Chicago studeert en meer de rol van de waarnemer en psycholoog in de familie opneemt.   

In Dit is best wel een episch liefdesverhaal passeren typische highschoolthema’s als vriendschap, verliefdheid en seksualiteit de revue, met diversere personages dan we in de Nederlandstalige literatuur gewoon zijn. Het boek maakt deel uit van de Queridoreeks Glow, een initiatief van Edward Van de Vendel, die een spotlight wil zetten op boeken voor jongeren die de diversiteit in de samenleving laten zien. De auteur, Kacen Callender, is zwart, queer, trans en laat naar zichzelf verwijzen als zij/hun en hij/hem. Hun personages vragen dat niet (ik vraag me af wat voor effect dat zou hebben op het lezen), maar belichamen zoekend een seksuele voorkeur die niet per se in beton is gegoten. Zonder poespas kom je te weten dat sommige personages mensen van kleur zijn of gebarentaal spreken.  
 
Rest een onderhoudend, hedendaags romantisch verhaal, dat het vooral moet hebben van integere personages die zichzelf en hun omgang met anderen in vraag stellen. Callender maakt de toenadering en de worsteling van de twee hoofdpersonen geloofwaardig, en kruidt met wat seks, film en muziek. Annelies Jorna laat de stem van de jongeren daarbij in vertaling heel authentiek klinken.
 
Kacen Callender: Dit is best wel een episch liefdesverhaal, Querido, Amsterdam 2020, 302 p. ISBN 9789045124575. Vertaling van This is kind of an epic love story door Annelies Jorna. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri