Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2021

Jenny Valentine: Hallo nu

door Goedele Ghijsen

Liefdesverhalen en magie kunnen het hoofdpersonage Jude in Hallo nu van Jenny Valentine niet boeien, tot ze zelf een magische liefde leert kennen. In een lange flashback vertelt Jude hoe Novo niet alleen haar leven door elkaar schudt, maar ook haar wereldbeeld. De liefde van Novo neemt Judes hele leven over, ze leert zien hoe magisch haar wereld is. Hallo Nu is een boek over hoe de liefde effect heeft op je hele omgeving, over de ander niet gijzelen in een wereld die niet bij hem past en over hoe de liefde altijd op je wacht.   

Valentine heeft haar strepen al verdiend met topboeken als Op zoek naar Violet Park, Mierenkolonie en Door het vuur. In die boeken toonde ze al dat ze als geen ander zinnen kan schrijven die dansen op het ritme van een puberhoofd. In Hallo nu speelt ze ook nog met kenmerken van het magisch-realisme, een zeldzaam genre in de jeugdliteratuur. Valentine slaagde erin de balans te vinden tussen haar jonge publiek en het magisch-realisme, maar niettemin vergt het verhaal heel wat inspanning. Zo scheppen de onverklaarbare gebeurtenissen afstand tussen de lezer en het verhaal. Doordat Novo het grootste deel van het verhaal de touwtjes in handen heeft, kan de lezer zich ook niet volledig met het hoofdpersonage Jude identificeren, tot ze aan het einde voor een onmogelijke keuze staat.
 
Literaire pareltjes vanuit het perspectief van het Novo vullen Judes verhaal aan. Je moet wel een stuk van het verhaal gelezen hebben voor je er een touw aan vast kan knopen. Verder strooit Valentine veelvuldig met schitterende beeldspraak, maar dat maakt het lezen niet altijd gemakkelijker. Met dit magisch-realistische verhaal heeft ze dus een magisch boek geschreven voor echte leesfanaten.

Jenny Valentine: Hallo Nu, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2020, 159 p. ISBN 9789024592180. Vertaling van Hello Now door Jenny de Jonge. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri