Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2021

Michael Bright, Nic Jones (ill.): Noordpool/Zuidpool

door Eline Van laethem

6+ - Michael Bright, een bioloog die al ontelbare artikelen en boeken over wetenschap op zijn naam heeft staan, introduceert met Noordpool/Zuidpool een handig omdraaiboek dat de lezer iets wil bijbrengen over plaatsen die voor velen mysterieus aanvoelen.  

Het boek begint op de Noordpool en introduceert de geografie en het klimaat van het noordpoolgebied (de arctis). De lezer ontdekt onder andere welke bijzondere, kleurrijke wezens er allemaal leven onder het ijs, wat bedoeld wordt met een toendra, en welke invloed de klimaatopwarming heeft op het gebied en op de dieren die er leven. Vervolgens moet het boek omgedraaid worden om terecht te komen op de Zuidpool (de antarctis). In dit deel worden ijsgrotten en -schoorstenen levendig voorgesteld, en komt de lezer onder andere te weten waarom de orka het ultieme poolroofdier wordt genoemd. 
 
De hoofdstukken zijn steeds op dezelfde wijze opgebouwd. Elke dubbele pagina staat stil bij een bepaalde poolbewoner of bij een fenomeen. In een kort inleidend tekstje wordt in enkele zinnen uitleg gegeven over het onderwerp en vervolgens gaat Bright er in volgende stukjes tekst iets dieper op in. Zo worden er dubbele pagina’s besteed aan specifieke soorten pinguïns en walvissen, en aan de verschillende bewoners van de subantarctische eilanden. De teksten zijn steeds bondig, maar geven genoeg informatie mee om de lezer te boeien.
 
De focus van het boek ligt op de diersoorten die de poolgebieden bewonen, maar er wordt ook aandacht besteed aan hoe de mens omgaat met de natuurpracht. De mens is altijd al gefascineerd geweest door de gebieden, en verschillende ontdekkingsreizigers en wetenschappers trokken er doorheen de eeuwen dan ook naartoe om er meer over te weten te komen. Bright staat onder andere stil bij het soort onderzoek dat wetenschappers doen ter plaatse en hij beschrijft de reizen die verschillende ontdekkers in het verleden ondernamen. Daarnaast geeft de auteur mee welke mensen er wonen op de Noordpool en hoe zij omgaan met de bijzondere levensomstandigheden.  
 
De informatieve teksten zijn leerrijk, maar wat het boek het interessantst maakt, zijn de afbeeldingen. Illustrator Nic Jones is erin geslaagd om locaties die overwegend bedekt zijn met zuivere witte sneeuw en daardoor relatief moeilijk voor te stellen zijn op papier, toch kleurrijk weer te geven, door blauw- en groentinten in de afbeeldingen op te nemen. Dieren worden steeds in hun natuurlijke biotoop afgebeeld en zijn relatief gedetailleerd weergegeven met penseelstreken. Hier en daar wordt ingezoomd op enkele bijzondere details, zoals de zwempoten van de krill en de gouden borstels van de antarctische borstelworm. De volledige bladzijden worden gebruikt, zonder dat ze té vol staan.
 
Het is fascinerend om de poolgebieden door middel van een boek te verkennen, aangezien de meesten deze plaatsen nooit in het echt zullen zien. Noordpool/Zuidpool laat de lezer kennismaken met het onbekende.
 
Michael Bright, Nic Jones: Noordpool/Zuidpool, Gottmer, Haarlem 2021, 64 p. : ill. ISBN 9789025774851. Vertaling van North Pole/ South Pole. From Pole to Pole: A Flip Book door Leonie Hardeman. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri