Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2021

Geert Vervaeke: Fruitvliegje

door Sofie Brants

3+ - Illustrator Geert Vervaeke heeft met een Boekenpauw (1992), Boekenpluim (2004) en Zilveren Penseel (2010) al een indrukwekkend palmares van boekenprijzen achter haar naam staan. Na het succes van haar vorige zoekboek Tierenduin gaat Fruitvliegje verder op hetzelfde elan, waarbij de lezer op zoek moet gaan naar tekeningen die verstopt zijn in andere tekeningen.  
 
Fruitvliegje
gaat, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, niet enkel over fruitvliegjes. De auteur toont een veelzijdige verzameling aan insecten. Klassiekers zoals de rups, de mier en de bij mogen niet ontbreken, maar ook minder bekende soorten als het vliegend hert, de cicade en de neushoornkever komen aan bod.
 
Het boek gaat uit van een simpel zoek-en-vind principe, al wordt dit nergens expliciet vermeld. Op de linkerpagina staan een aantal fruitsoorten afgebeeld die de lezer op de rechterpagina moet terugvinden in de illustratie van een insect. Zo heeft de libelle een lijfje van een wortel, de kop van een champignon en citroenen als ogen.  
 
Het werk van Vervaeke is zoals steeds grafisch heel sterk opgebouwd: statige paginavullende insecten bestaan dan wel uit fruit, maar behouden toch nog hun unieke kenmerken. De illustrator hanteert een vaste set aan kleuren in illustraties op een witte achtergrond. Fruitvliegje onderscheidt zich daardoor van de reeds bestaande en omvangrijke collectie zoekboeken door net niet voor een druk decor te kiezen en het met een minimum aan details te doen.  
 
Dat die drukte evenredig zou zijn met de moeilijkheidsgraad in zoekboeken weerlegt Vervaeke probleemloos door de opgaven in dit boek te laten variëren van gemakkelijk naar iets complexer. Ze daagt haar lezers uit door het te zoeken fruit te veranderen van kleur of slechts een deel ervan te gebruiken. Zo worden twee druiven losgekoppeld van de tros en doen dan dienst als ogen van de vlo. Of worden enkel de bladeren van de maïskolf gebruikt als vleugels van de wesp. Een andere keer maakt ze het fruit groter en laat ze de insecten erin verdwijnen, waardoor het zoeken opnieuw een beetje moeilijker wordt.
 
De sterkte van dit boek is dat het de informatieve functie van het benoemen van elk insect combineert met het interactieve aspect waardoor jonge kinderen ongetwijfeld geprikkeld worden in hun nieuwsgierigheid. De nieuwsgierigheid naar het ontdekken van nog meer gewiekste verstopplaatsen, maar even goed de zin om alle insecten in het boek te leren kennen.  
 
Fruitvliegje is een vernieuwend zoekboek dat uitblinkt in eenvoud, maar toch meer dan genoeg uitdaging biedt voor de jonge lezer. Samen speuren maakt het alleen maar leuker, want ook volwassenen zullen soms goed moeten kijken. Een minimalistisch boek dat blijft verrassen!  
 
Geert Vervaeke: Fruitvliegje, Lannoo, Tielt 2021, 48 p. : ill. ISBN 9789401470988

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri