Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2021

Ian Lendler, Pamela Zagarenski (ill.): Het fabuleuze leven van Aesopus

door Sigrid Jacobs

6+ - We kennen allemaal wel minstens een van de dierenverhalen van Aesopus, maar het verhaal van Aesopus zelf, hoe gaat dat eigenlijk? Het fabuleuze leven van Aesopus van Ian Lendler en Pamela Zagarenski is niet de zoveelste editie van de gekende fabels. Het boek verweeft de bekende verhalen met een verhaal dat we veel minder goed kennen, dat van Aesopus zelf.  

Lendler laat zien we hoe Aesopus geboren werd als slaaf en zijn talent om verhalen te vertellen gebruikt om zijn positie telkens te verbeteren. Uiteindelijk slaagt hij erin om door middel van zijn vertelkunst een vrij man te worden. De verhalen van Aesopus tonen de waarheid telkens op een allegorische manier, verbeeld aan de hand van dieren. Zo klinkt de waarheid minder confronterend, maar zet het mensen wel aan het denken.
 
Tussen de verhaallijn over Aesopus’ leven vind je in deze uitgave enkele van zijn fabels. Die zijn allemaal vrij kort en op een eenvoudige manier geschreven, maar de moraal komt zo wel goed tot zijn recht. De magische illustraties van Pamela Zagarenski vullen zowel de fabels als het biografische verhaal wondermooi aan.
 
Het fabuleuze leven van Aesopus is tegelijk een mooie nieuwe editie van de gekende fabels én een vernieuwende aanvulling daarop. Zowel de fabels als het leven van de dichter zelf tonen de kracht van verhalen. Daarnaast biedt het boek ook een inkijk in de antieke geschiedenis en de geschiedenis van slavernij. Het boek van Lendler en Zagarenski is een streling voor het oog en voor de geest, zowel voor volwassenen als voor kinderen vanaf een jaar of vijf.
 
De vraag of de persoon Aesopus zelf fictie is, is voor de boodschap en de kracht van deze uitgave volstrekt onbelangrijk. Ook daarin schuilt de kracht van verhalen.
 
Ian Lendler, Pamela Zagarenski: Het fabuleuze leven van Aesopus, Samsara, Amsterdam 2020, 63 p. : ill. ISBN 9789492995780. Vertaling van The fabled life of Aesop door Bette Westera. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri