Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2021

Steve Small: De eend die niet van water hield

door Goedele Ghijsen

3+ - Na Ik blijf altijd bij jou ging illustrator Steve Small aan de slag met De eend die niet van water hield, een prentenboek dat hij niet alleen illustreerde, maar ook zelf schreef. De titel verklapt al dat Eend anders is dan de anderen. Dat maakt het personage onmiddellijk interessant. Eend houdt niet van zwemmen of peddelen, en ook niet van regen. Wanneer het dak van Eends huis lekt, moet Eend de regen trotseren om een emmer te gaan zoeken. Buiten ontmoet Eend Kikker. Die ontmoeting zet Eends wereld op zijn kop.    

Small goot dit verhaal in de structuur van een klassiek sprookje. De eend die niet van water hield begint met ‘Er was eens’, Eend en Kikker overwinnen in de loop van het verhaal een aantal hindernissen tot ze aan het einde samen een oplossing vinden voor het gat in het dak.
 
De illustraties hebben dezelfde stijl als in Ik blijf altijd bij jou. Small gebruikt heldere kleuren op een witte achtergrond. ’s Nachts kleurt de achtergrond donker, waardoor er voldoende afwisseling is voor de lezers. Soms vullen de illustraties de tekst aan. De ogen van Eend en de mond van Kikker beelden de gevoelens van de personages duidelijk uit. Net als in Ik blijf altijd bij jou komen er ook andere dieren in het verhaal voor. Eend en Kikker vragen overal de weg naar Kikkers huis, zo leert de lezer allerlei manieren kennen waarop dieren wonen.  
 
Aandachtige lezers kunnen heel wat ontdekken in de illustraties. Naast het bed wisselen laarzen en pantoffels elkaar af. De covers van Eends boeken evolueren ook met het verhaal mee. Zo leest Eend bijvoorbeeld een boek voor aan Kikker over water. Aan het eind van het verhaal kiest ze een boek over water en zon.
 
De eend die niet van water hield is een boek over anders zijn, verschillen overbruggen tussen vrienden en je angsten overwinnen. Het is mooi meegenomen dat de personages gender-neutraal zijn. Hoewel de tekst iets minder verrassend is dan in Ik blijf altijd bij jou, is De eend die niet van water hield een waardige opvolger.  
 
Steve Small: De eend die niet van water hield, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2021, 32 p., ill. ISBN 9789024593194. Vertaling van The Duck who didn’t like Water door Joukje Akveld. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri