Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.): Stork

door Henk van Viegen

4+ - De baby in de mand is misschien iets te groot, maar dat moet, anders kan ze niet echt meedoen. De gebaren en de gezichtsuitdrukkingen van het meisje vormen een van de charmes van de zoveelste geslaagde samenwerking van het koppel Meinderts/Fienieg.  

We zitten aan het einde van de Grote Ramp, een licht ironische manier om de coronaperiode aan te duiden. Er zijn opvallend veel baby’s geboren, centrale Eiber & Co kan het net niet aan en moet gepensioneerden optrommelen. Onder wie Stork, die als enige nog gebruikmaakt van een pet van het bedrijf. Zijn geest lijkt echter ook met pensioen gegaan. Hij is op weg om zijn bestelling af te leveren, maar… Waarheen nog maar weer? Met het geramde opzetje van de zoektocht dé manier om een gezellige dwarsdoorsnede te geven van de samenleving in de lage landen.  
 
Stork (dat overigens net als ‘eiber’ ook ‘ooievaar’ betekent, maar tevens ‘vogel die stijf loopt’!) vliegt met een mandje met roze draaglint om zijn snavel van de ene naar de volgende in zijn ogen potentiële ouder: single mevrouw De Hondt, die echter niet van kinderen houdt, wel van katten; de koning en de koningin, maar die hebben al meisjes genoeg, drie namelijk; een qua huidskleur gemengd stel; een koppel met een niet-westerse achtergrond met zoontje Kofi, en een homostel. Meneer Van Weezel is de corona-angstige. Bij vader en moeder Knijnenberg struikel je al over de kinderen. De zuurpruimen Suurmondt (zie hoe het ongelukkige zoontje voor het raam snakt naar gezelligheid) hoeven niet nóg een kind. Ten slotte arriveert Stork dan toch bij de échte ouders, Bram en Saar, tot zijn verbazing al flink oud. Je ziet het aan de houding van de twee en aan het haar waar het grijs al aan een opmars begonnen is.  
 
Je ziet het ook aan hun namen, want ja, bij Meinderts en Fienieg wordt er altijd ook gedacht aan de volwassenen. Alle namen zijn sprekend, sommige flauw en toch leuk. Zoals Knijnenberg, je hoort het Meinderts op z’n Haags uitspreken (konijn=knèn). Wellicht is de voornaam van pa Knijnenberg, Pieter, ook nog wel een geintje. De jonge lezers zullen De Hondt zeker als grapje oppikken, en met een beetje hulp van de voorlezer en de illustraties ook Suurmondt en Van Weezel.  
 
Zoals gezegd: de gezichtsuitdrukking en de gebaren van de baby doen een hoop. Op verschillende pagina’s stuurt het meisje de reactie van de lezer/voorgelezene. Het duidelijkst op de slotpagina en bij de familie Suurmondt, maar zelfs in de warboel van de tuin van meneer Van Weezel: de oogjes van de baby piepen nog net boven de grassen uit. Fienieg grossiert in vondsten en kleine grappen. De genummerde hallen van de Eiber-centrale, de maan/de vroege zon als bevruchte eicel, het lullige leeuwtje op het balkon van het koninklijk paar, het afgeplakte anderhalvemeterbord bij Van Weezel, de voetbalsjaal (‘Hup!’) bij het Kofi-gezin en het regenboogje bij het homostel. Dan hebben we het nog niet over de fraaie lichaamstaal van moe Knijnenberg, de Suurmondjes en De Hondt. De landschappen, de huizen en gebouwen daarin zijn bij Fienieg zoals altijd in goede handen. En de schutbladen tonen, dat kan natuurlijk niet anders, de muisjes van het beschuit.
 
De jeugdliteratuur loopt niet achterop bij die van de volwassenen als het om het beschrijven van corona gaat. ‘We’ hebben ook al Mireille Geus met Mijn dagen met Niets (2020) en verschillende (prenten)boekjes voor jongere kinderen, spelend middenin de pandemie. Stork speelt, optimistisch, erná. Het zal lekker actueel blijven: er is alweer een nieuwe geboortegolf aangekondigd, van na de tweede besmettingenpiek. Het boek had al in februari moeten uitkomen, toen de kleindochter van de makers één jaar werd. Aan deze Olivia is Stork opgedragen. Voor het opschuiven van de verschijningsdatum zorgde, jawel, corona.
 
Koos Meinderts, Annette Fienieg: Stork, Hoogland & Van Klaveren, Hoorn 2021, 32 p. : ill. ISBN 9789089673497

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri