Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Mathis, Aurore Petit (ill.): De avonturen van superheldin Dolores Wilson

door An-Sofie Bessemans

6+ - De avonturen van superheldin Dolores Wilson bundelt drie verhalen over Dolores, de ‘eersteklas uitzendkracht’ die door Eddy, eigenaar van uitzendbureau De Banenpoel, elke dag voor een andere klus wordt uitgestuurd. Kapsels dresseren, frietjes boetseren, bedrijfsspion of kassamedewerker, geen job is te zwaar voor deze ‘alleskunner’.  

Elke keer krijgt Dolores de onmogelijkste taakjes voorgeschoteld (waarvan je je onwillekeurig afvraagt: heeft auteur Mathis er gelijkaardige ervaringen als tijdelijke kracht op zitten?): een afvalophalingsprobleem oplossen, een pakketje bezorgen in een gevaarlijke zone… Het verhaal loopt volgens een vast stramien, waarin Dolores steeds voor een gevaarlijke uitdaging wordt gesteld, en ook het hondje Doug, een peper en een bus slagroom een belangrijke rol spelen.
 
Reeksen hebben zeker hun nut voor de literaire ontwikkeling van jonge lezers. De herhaling stimuleert zowel het geheugen als dat het de fantasie en het voorspellend vermogen aanwakkert: wat voor situatie staat Dolores nu weer te wachten? Waar zit de herhaling, en waar zit de variatie? De herhaling speelt zich niet alleen af op het niveau van de opbouw, maar zit ook in woordelijke herhaling (het ‘met mij’ – ‘met juni’-grapje aan de telefoon; de beschrijving van de transformatie van Dolores in een superheldin met bijzondere krachten) en de verrassing zit hem onder meer in het beeld. Daar wordt binnen de herhaling met de verwachting gespeeld: steeds komt Dolores De Banenpoel binnen, maar nooit krijg je het gezicht van Eddy in zijn interimkantoor te zien: nu eens zit hij achter een toren jampotten verstopt, dan weer achter een groot boek of een zak stokbroden. Het zorgt voor een lege plek die de lezer zelf naar hartenlust kan invullen: ziet Eddy er nu uit als een sympathieke kerel of zou je van zijn grimas toch een fout kantje kunnen aflezen? De ene keer is zijn bureau opgehoogd met een paar dobbelstenen, een andere keer met een stapeltje boeken en tot slot heeft hij een bureau op wieltjes. Ook zijn schoenen veranderen telkens van kleur.
 
Humor vind je vooral in de taal, de absurditeit van de situatie en de attributen: zo maakt Dolores gebruik van een reuzen-mutantslak en een Fita 600 om zich te verplaatsen, wordt er een Hot Doug gemaakt en is de manier waarop de putten in het wegdek in het eerste verhaal worden aangepakt wel heel creatief.
 
De verhaaltjes an sich zijn niet zo heel bijzonder maar wel verdienstelijk in hun gekke wendingen. Ze zijn kort genoeg om ondanks het vaste stramien te blijven boeien. De opvallende illustraties van de Franse Aurore Petit in een beperkt maar sprekend kleurenpalet (blauw, geel, rood) en gevarieerd perspectief geven dit softcover bundeltje alleen maar meer plezierige aantrekkingskracht.
 
Mathis, Aurore Petit: De avonturen van superheldin Dolores Wilson, Boycott, Amsterdam 2021. ISBN 9789492986238

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri